Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Prof. Dr. Csermely Pétert Széchenyi-díjjal tüntették ki

2019. március 19.

Kivételesen magas színvonalú, példaértékű, nemzetközileg is elismert eredményeiért a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Pathobiokémiai Intézetének professzorát Széchenyi-díjjal tüntették ki.

 

Csermely Péter a komplex rendszerek adaptációs, tanulási és döntéshozatali mechanizmusainak hálózatos vizsgálata területén elért iskolateremtő, a gyógyszerkutatásban is sikeresen alkalmazott eredményei, valamint a tudományos élet ifjú tehetségeinek felkutatása és pályájának egyengetése érdekében végzett, nemzetközileg is kiemelkedő tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

Csermely Péter, aki társadalmi felelősségvállalás keretében a Nemzeti Tehetség Program egyik elindítója is volt, jelenleg a Matehetsz tiszteletbeli elnöke. 2012 óta az Európai Tehetségtanács elnöke, munkálkodása nyomán jött létre az Európai Tehetséghálózat is, amelynek jelenleg 25 központja és közel 400 EU-tehetségpontja van. Húsz éve egyetemi tanár, több mint 120 tudományos diákköri hallgatót és 80 középiskolás diákkutatót segített tehetségük kibontakoztatásában. Több évtizedes kutatómunkáját kezdettől fogva TDK-hallgatók bevonásával végzi, két alkalommal is Kiváló Tudományos Diákköri Nevelő kitüntetést kapott.

Tíz könyv és több mint 250 tudományos közlemény szerzője, amelyre eddig több mint 8 300 független Web-of Science és 15 000 Google Scholar hivatkozást kapott.

 

 

Az elismerés a Nemzeti Tehetség Program munkatársai számára is különleges öröm és megtiszteltetés! A Matehetsz elnöksége és a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagszervezetei nevében is gratulálunk!

Bajor Péter ügyvezető elnök