Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Remélem, a díj segíti majd a tehetségközpontot is

2014. március 17.

Snétberger Ferenc tehetségnagykövet Kossuth-díjban részesült.

"Nagyon örülök a Kossuth-díjnak, ez egy igen rangos elismerés, fontos számomra, és remélem, sokat fog segíteni a felsőörsi Zenei Tehetség Központ működtetéséhez is" - fogalmazott Snétberger Ferenc világhírű gitárművész, aki március 14-én vehette át a kitüntetést a Parlamentben.

"Voltak nehézségeim, de ezeket sikerült leküzdeni, sokan segítettek ebben. Ez nagyon kemény pálya, de ha elég kitartó vagy, és mások ezt látják, akkor előbb-utóbb mindenkinek sikerülhet" - fejtette ki az 57 éves, évtizedek óta Berlinben élő Snétberger Ferenc az MTI-nek.
Hozzátette, hogy az általa alapított, 2011-től működő felsőörsi Snétberger Zenei Tehetség Központ diákjait is alázatra és a zene tiszteletére neveli.

"Korábban hat éven át tanítottam egy berlini zenei iskolában tehetséges gyerekeket, ez adta az ötletet, hogy a magyarországi központot megvalósítsuk. A felsőörsi Zenei Tehetség Központ bentlakásos iskola, ahol a kurzusok idején hatvan gyerek tanul zenélni nagyszerű tanároktól. Sajnos a vidéki meghallgatásokon nagy szegénységet tapasztalunk a roma gyerekeknél, jó lenne, ha a tehetségek nem vesznének el" – hangsúlyozta Snétberger Ferenc.

A központ működését a magyar állam a kezdetektől támogatja, beindulásához a Norvég Alaptól kapott 2,7 millió eurót.

Snétberger Ferenc felidézte, hogy gyerekként édesapja volt a példaképe, miatta tanult meg gitározni. A gitáros játékában a magyarországi roma hagyományok, a brazil zene és a flamenco éppúgy jelen van, mint a klasszikus gitár és a dzsessz.

Több mint három évtizedes pályafutása első szakaszában, 1987 és 1993 között a sokra tartott dzsesszformáció, a Trio Stendhal tagja volt Dés László szaxofonossal és Horváth Kornél ütőhangszeressel. Azóta számos zenésszel játszott, talán az Arild Andersen norvég bőgőssel és Paolo Vinaccia olasz ütőhangszeressel alkotott Snétberger Ferenc Trió 2005-ben megjelent Nomad című lemeze jelenti az egyik csúcspontot.

"Fantasztikus volt a Bobby McFerrinnel lezajlott koncertsorozat, meghívott Zürichbe, Németországba, Spanyolországba is, de felléptünk együtt a VeszprémFesten is. Markus Stockhausen trombitással, Karlheinz Stockhausen fiával 1999 óta zenélünk együtt duóban és a Joyosa projektben" - sorolta a gitárművész.

Várhatóan ősszel jelenik meg Snétberger Ferencnek a Zeneakadémián 2013 októberében adott koncertjének hanganyaga. Idén sok szólókoncertje lesz, For My People című művét, amelyben magyar hazája kulturális gyökereivel foglalkozik, június 13-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Concerto Budapesttel közösen adja elő. Játszik a felsőörsi tanítványokkal, valamint új formációjával is, amelyben fia, Toni dobol, Barcza Horváth József bőgőzik, Oláh Tzumo Árpád zongorázik, és zenél velük egy francia vendégtubás, Michel Godard.

Snétberger Ferenc 2013-ban Prima Primissima díjban részesült.

2011 óta a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács felkérésére tehetségnagykövet.

Az általa alapított és vezetett Snétberger Zenei Tehetség Központ ügyvezetője, Mészáros Zoltán, nemrégiben vehette át a Summa Artium az Év Patrónusa díját.

Snétberger Ferenc Kossuth-díjához szeretettel gratulálunk!

 

MTI
A kép forrása: Mohai Balázs / MTI