Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sikeresen lezajlott a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny

2013. május 7.

Április 24-én és 25-én, két kategóriában (8-9. évfolyam és 9-10. évfolyam) rendezte meg a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyt az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (PKM). A döntőbe összesen 19 településről 32 tanuló jutott be az iskolai, majd ezt követően a megyei, illetve fővárosi versenyekről.

Közel 1000 tanuló vett részt különböző szinteken a tavaly decemberben meghirdetett Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Versenyen, a döntőbe jutás tehát már önmagában nagy teljesítménynek számított. Ezt honorálták a verseny szervezői azzal, hogy a döntőt a versenyen kívül szakmai-, és szabadidős programokkal is színesítették. A tanulók és felkészítő tanáraik részt vehettek egy múzeumpedagógiai foglalkozáson, valamint betekintést nyerhettek a PKM könyvtári részlegébe, és egy-egy tudományos előadást is megtekinthettek a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Budapesti Planetáriumában. Csütörtök délelőtt a Fővárosi Növény- és Állatkertben jártak a résztvevők, délután pedig ellátogattak a Magyar Természettudományi Múzeumba. Ezeket a szabadidős programokat indokolta a verseny idei témája is, a biodiverzitás, a pontos cím a versenykiírásban is olvasható volt: „Sokszínű világ – a biodiverzitás az irodalomban, a művészetekben és a tudományban”.

   A versenyzők munka közben

A verseny döntője alapvetően három részből állt: az első fél órában a tanulók egy írásbeli feladatsort töltöttek ki, majd egy választott téma kapcsán igazi könyvtári gyűjtőmunkába kezdtek, használva a helyszín (a Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium) állományát és összes lehetőségét, beleértve az internetet is. A második részre másfél óra állt rendelkezésre, ennyi idő alatt kellett a versenyzőknek az adott témát egy ötoldalas Power Point előadásban kidolgozni, s hozzá bibliográfiát szerkeszteni. Ezt követően a szakértő könyvtáros tanárokból álló nyolctagú zsűri előtt kellett a beszámolót projektor segítségével bemutatni és válaszolni a felmerült kérdésekre.

Csütörtökön reggel került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre a PKM dísztermében, ahol a díjakat dr. Kaposi József, az OFI főigazgatója és dr. Varga Katalin, a PKM igazgatója, a zsűri elnöke adta át. Minden résztvevő könyvjutalomban részesült, emellett az első helyen végzettek 15.000,- Ft-os, a második helyen végzettek 10.000,- Ft-os, a harmadik helyen végzettek pedig 5.000,- Ft-os könyvutalványban részesültek. A zsűri különdíjban részesítette emellett a leginnovatívabb produktum létrehozóját és a kategóriájában a legjobb írásbeli eredményt elért tanulókat is.