Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sikerrel zárult a Matehetsz Mentor Programja

2021. június 15.

2021. április végén, online találkozó keretében zárult a Matehetsz 15-19 év közötti középiskolás fiatalok részére 2019 decemberében indított Mentor Programja, amelyben közel 70 mentor vett részt.

A mentorálás egy dialógus alapú, a mentorált fejlődési céljai által meghatározott fejlesztési folyamat, amely meghatározott időtartamban, mentori beszélgetések formájában valósul meg. A folyamat segítheti a mentoráltat szakmai ismereteinek bővítésében, életvezetési vagy pályaválasztási kérdések megválaszolásában, gyengébb részképességek vagy akár megküzdési (coping) stratégiák fejlesztésében.

A programban résztvevő mentoráltaknak szóló felhívást a Matehetsz célzottan jelenlegi vagy korábbi tutoráltaknak, elsősorban a 15 és 19 év közötti középiskolás fiatalok számára fogalmazta meg. A mentori szerepre első körben felkértek nagy része a Matehetsz által korábban támogatott fiatal tehetségek közül került ki, akik már részt vettek szervezetünk valamelyik programjában. A mentoráltak egyedi érdeklődési területeire való tekintettel bevontunk további segítőket a kommunikáció, a bábművészet/színház, szeizmológia, csillagászat, orvostudomány, irodalom, informatika területéről is. Végül közel 70 önkéntes fogadta el a mentori szerepre való felkérést, hogy három hónapon át együttműködjön egy vagy több tehetséges diákkal.

Az időszak során számos páros dolgozott közösen a mentorált fejlődési céljai által meghatározott fejlesztési folyamatban. A mentoroknak és a mentoráltaknak is lehetőséget biztosítottunk kommunikációs képességeik fejlesztésére egy retorika témájú előadássorozat keretében. A Hősök Tere Kezdeményezés nevű mozgalommal együttműködve a „Growth Mindset”, vagyis a fejlődésfókuszú gondolkodásmód témakörével is megismerkedhetett a csapat, emellett a korábbi években tutorált fiatalok ösztöndíj pályázati lehetőséget is kaphattak.

Nagyon örülünk, hogy számos páros tudott alkalmazkodni a nehezített körülményekhez. A beérkezett mentorált beszámolók arról tanúskodnak, hogy a mentori rendszer erős létjogosultsággal bír, valóban szükség van rá. Sokan már a vírusidőszak előtt elkezdték a munkát, így lehetőségük volt személyes találkozók tartására is – óriási eredmény viszont az, hogy olyan párosok is hatékonyan dolgoztak együtt, akik kizárólag az online térben találkozhattak egymással.

A megszületett visszajelzések alapján elmondható, hogy a mentorprogram elsősorban segítség, lehetőség és tapasztalatszerzés volt mind a mentorok, mind a mentoráltak számára. A program mindkét félben erősítette az önbizalmat és növelte az önismereti szintet.

Néhány gondolat a résztvevők tollából:

„A program lendületet adott a régóta dédelgetett céljaim megvalósításához. A leglátványosabb fejlődés talán a kommunikációmban, jellememben ment végbe ez alatt a pár hónap alatt. Utólag azt is észrevettem, hogy sokkal többször dicsérem meg az embereket, és ennek nagyon örülök. Emellett jó volt, hogy megoszthattam a gondolataimat a mentorommal, aki mindig inspiráló válaszokat adott.”

„A mentorom segítségével sikerült a későbbiekben egy bátor döntést meghoznom a pályaválasztásommal kapcsolatban, amit ezidáig egyáltalán nem bántam meg. Egy olyan ösztönző, segítő társaságnak a tagja lehettem, akikre tudom, hogy mind szakmailag, mind emberileg számíthatok a későbbiekben is.”

„Kialakult bennem az a cél, ami motivál, és amiért küzdeni érdemes. Felkészültebbnek érzem magam az előttem álló kihívásokra – elsősorban mentálisan.”

„Mentorom empatikus módon kezelte azokat a bennem felmerülő kérdéseket, amik aggasztottak, és igyekezett megoldást találni rájuk. A személyes találkozás hiánya ellenére is egy igazán értékes és pozitív személyt ismerhettem meg, aki példaként áll előttem alázatos munkájával, szorgalmával és céltudatos gondolkozásával. Úgy vélem, hogy odaadó munkája célba ért, hisz elértük közösen azt, amit a program elején kitűztünk.”

„A mentorom személyében egy olyan embert ismertem meg, aki amellett, hogy szakmailag tudott segíteni a céljaim elérésében, kiválóan érzékelte, hogy mik azok a készségek, tehetségterületek, amelyek fejlesztésével ki tudom egészíteni a fő érdekelődési területem. A fentebb leírt három alkalomnál többször találkoztunk (leginkább online) és még a három hónap letelte után is közösen dolgoztunk. Mindig tudott segíteni, ha felmerült valamilyen kérdésem, és véleményem szerint a jövőben is tartani fogjuk a kapcsolatot.”

A kedvező tapasztalatokból és pozitív eredményekből kiindulva a következő években is szeretnénk a tehetségtámogatásnak ezt a formáját szakmai programunk részévé tenni.

Folytatása következik…