Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A tábla és a kréta nem elég!

2014. március 19.

Kísérleti eszközök, hangszerek, sportszerek, fejlesztő játékok – 150 millió Ft értékben jutottak eszközhöz Tehetségpontok és hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó tanodák a MATEHETSZ uniós támogatással megvalósuló Tehetséghidak Programja keretében.

A gyerekeknek lehetőséget kell adni arra, hogy sokféle területen kipróbálják magukat, hiszen csak akkor derülhet ki, hogy egy-egy diák valamely tudományágban, művészetben vagy akár szakmában szívesen elmélyülne, ha lehetősége van élményeket, tapasztalatokat szerezni. A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) ezért felhívással fordult a Tehetségpontokhoz, hogy fölmérje, a különféle tehetségterületek hatékony és korszerű fejlesztése érdekében milyen eszközberuházásokat tartanak szükségesnek. 

A 2013-2014 során megvalósuló Tehetséghidak Program részeként az Európai Unió támogatásának köszönhetően mód nyílt különféle természettudományos kísérleti eszközök, hangszerek, sportszerek és fejlesztő játékok beszerzésére.  Összesen 241 tehetséggondozó intézmény mintegy 150 millió Ft értékben vehetett használatba húszezernél is több eszközt a Tehetséghidak Programnak köszönhetően.

Az átadott eszközök közül a legtöbb a természettudományos képzés feltételeit javító oktatási és tudományos segédeszköz a kémcsőtől a mikroszkópokon át a hullámtani medencéig és a meteorológiai állomásig (közel 9000 db). Darabszám alapján a második helyezést a sportszerek érték el (6747 db), a sportszerlistán találunk különféle labdákat, sakktáblát-sakkórát, szobakerékpárt, pingpongasztalt, tornagerendát és a talajakrobatikában használatos ugrópályát is. A képzeletbeli dobogó harmadik helyén a fejlesztő játékok állnak (3720 db). A hangszerek és zeneoktatási kellékek darabszám alapján ugyan lemaradtak a dobogóról (közel 3000 db), de a legértékesebb tárgyak közt biztosan ott lesz a most beszerzett vibrafon, trombita és klarinét is, bár a legdrágább beszerzett tárgy cím a fazekas égetőkemencét illeti meg.

A tehetséggondozás tárgyi feltételeit jelentősen javító eszközbeszerzés négy közbeszerzési eljárás keretében valósult meg. A körültekintő szervezésnek és a sikeres áralkuknak köszönhetően számos sportszer és fejlesztő játék esetében mód nyílt a Tehetségpontok igényeit meghaladó mennyiségű eszköz beszerzésére. Az ennek köszönhetően keletkezett készleteket a MATEHETSZ annak a 25, hátrányos helyzetű tehetségekkel foglalkozó intézménynek ajánlotta fel, amelyek aktívan bekapcsolódtak a Tehetséghidak Programba, közülük sokan egy-egy halmozottan hátrányos régió első képviselői a tehetségsegítő hálózatban. Ezek az intézmények átlagosan 250.000 Ft értékben vehet át testnevelési foglalkozásokon és tanórán kívüli programok során használható sportszereket és játékokat az Országos Tehetségnapon. (A rendezvényt 2013. március 22-én rendezik a MoM Kulturális Központban.)

A beszerzett eszközök kiszállítása sem kis feladat: a MATEHETSZ kisteherautója eddig 20.000 km-nél is többet tett meg, és több mint 200 intézményben okozott örömet tanároknak és diákoknak.