Menü megnyitása

Találjuk fel a Holnapot! - Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj

2014. november 28.

A diákok november 27-én vehették át a díjakat.

Gábor Dénes figyelmét a 60-as évektől kezdve mindinkább az emberiség jövője kötötte le. Ekkor születtek a „Találjuk fel a jövőt", a „Tudományos, műszaki és társadalmi innovációk", az „Érett társadalom" c. könyvei.

A Római Klub felkérésére Ő vezette azt a neves kutatókból álló csoportot, amelynek feladata volt felmérni, hogy a tudomány és a technológia mennyiben képes hozzájárulni az energiaipar, a nyersanyagellátás és az élelmiszertermelés/mezőgazdaság területén jelentkező problémák megoldásához, figyelemmel arra, hogy a Föld népességének növekedése következtében, az igények is folyamatosan nőnek. Az 1978-ban Beyond the Age of Waste („A pazarlás kora után") címmel a Pergamon Press gondozásában megjelent tanulmány a problémák többségét, a tudomány és technológia legújabb eredményeinek alkalmazásával, megoldhatónak tartja.

A jövő alakulásával kapcsolatos gondolkodás népszerű a fiatalok körében, amelyet korábbi pályázataink kedvező fogadtatása is bizonyít. Ez inspirálta a Kuratóriumot arra, hogy a reál és humán tárgyak magas szintű elsajátításának ösztönzése, Gábor Dénes életművének, műszaki- és társadalomtudományi szemléletének megismertetése érdekében rendszeressé tegye a középiskolások körében a gondolkodásra sarkalló felhívásait.

A Kuratórium 2014-ben „Találjuk fel a Holnapot!" címmel hirdette meg a Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj pályázatot, amelyen a határainkon túl élő, magyarul tudó középiskolások is indulhattak.

Ennek keretében a diákok olyan ígéretes tudományos felfedezésekről, technikai vagy társadalmi innovációkról írhattak, amelyet ma még nem használ széles körben a társadalom, de amelyeknek a közel jövőbeni elterjedése jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberiség fenntartható fejlődési pályára álljon.

Örömünkre szolgált, hogy a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács és a KELLO 2014-ben is segítette a pályázat népszerűsítését.

A határainkon túl élők tájékoztatásánál számíthattunk a Rákóczi Szövetség közreműködésére.

A beérkezett jeligés dolgozatokat két csoportban, hét-hétfős bíráló bizottság értékelte és konszenzus alapján döntött az ösztöndíjjal elismert 11 pályázatról.

A Zsűri javaslatára kiválasztott tanulók további tanulmányait a NOVOFER Alapítvány, az alapítványi célokat támogató gazdálkodó szervezetek - többek között az EGIS Gyógyszergyár Nyrt., az ANK Autós Nagykoalíció - felajánlásaival, Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíjjal segítette.

100 eFt-os ösztöndíjban részesültek:

Gréczi László Ádám a Miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola, Lévai Emese Sarolta a Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium és Suhajda Eszter a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (a pályázat benyújtásakor a Kecskeméti Bolyai Gimnázium) tanulója.

90 eFt-os ösztöndíjban részesültek:

Szabados Richárd és Tóth Márkó, a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola tanulói.

70 eFt-os ösztöndíjban részesült:

Ocskó Márk a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola diákja.

60 eFt-os ösztöndíjban részesültek:

Kroll Tamás Dávid és Mezei Rozália, a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola, valamint Shaltout Sára a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója.

50 eFt-os ösztöndíjban részesültek:

Horváth Gergely a Petrik Lajos Szakközépiskola és Szabó Ádám a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola tanulója.

Gábor Dénes: Találjuk fel a jövőt! című könyvét kapta:

Boros-Major Péter és Tóth Szabolcs a Szegedi Gábor Dénes Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola, Böröcz Berta a Lóczy Lajos Gimnázium, Kémenes Edina a Salamon Ernő Elméleti Líceum (Románia) és Vörös Kristóf a Kecskeméti Bolyai János Gimnázium tanulója.

Különdíjakat ajánlott fel az ALTEO Energiaszolgáltató Nyrt. és a Messzehangzó Tehetségek Alapítvány.

A díjakat a 2014. november 27-én, az MTA Felolvasó termében tartott ünnepség során vehették át a diákok.

Az Alapítvány kuratóriuma nevében itt is köszönetet mondunk valamennyi közreműködőnek, akik önzetlenül segítették a pályázat meghirdetését, népszerűsítését majd elbírálását, valamennyi támogatónak, akik nélkül nem juttathattunk volna ösztöndíjat a tehetséges tanulóknak, a Magyar Tudományos Akadémiának a méltó helyszín biztosításáért, az MTA Létesítménygazdálkodási Központ munkatársainak a színvonalas megrendezéshez nyújtott áldozatos munkáért.

Forrás: novofer.hu