Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

„A támogatók alapján megrajzolhatnánk a Nyilas Misi Egyesület világtérképét” – A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület III. Tehetségnapja Kolozsvárott

2013. április 4.

Az Egyesület 2013. március 16-án harmadik alkalommal szervezett Kolozsváron Tehetségnapot, amelynek ez alkalommal a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara adott otthont.

A Tehetségnap ismét egy olyan alkalom volt, amikor az erdélyi támogatók egy része és a programszervezők találkozhattak néhány ösztöndíjas tanulóval, velük foglalkozó pedagógusokkal, szülőkkel. A családias hangulatú eseményen az ösztöndíjasok újra bizonyították, hogy a program működésébe fektetett anyagiak, a szándék és az energia nem vész kárba. A résztvevőket Fazakas Emese egyetemi docens, dékán-helyettes házigazdaként köszöntötte, majd Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja, valamint Szőcs Judit, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség képviselője üdvözölte a jelenlévőket.

„Az ember szeretné elkerülni a Bibliában leírt főbűnöket. Például a jóra való restséget.” – mondta Péntek János, az Egyesület elnöke, aki az Egyesület tízéves működéséről beszélt. „Erdély egyik nagy problémája, hogy kevés gyerek születik. De mi történik azokkal, akik megszületnek? A mi feladatunk: odaállni melléjük, növelni az esélyeiket.” A Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület megalapításakor ezért látták fontosnak a hátrányos helyzettel küszködő, magyarul tanuló, tehetséges fiatalok támogatását. Sok erdélyi gyermeknek nem adatik meg ez a háttér, rajtuk igyekszik az Egyesület segíteni, esélyt és biztatást adni a továbbtanuláshoz.

„A támogatók alapján megrajzolhatnánk a Nyilas Misi Egyesület világtérképét” – fogalmazott Péntek János. Ugyanígy meg lehetne rajzolni Erdély Nyilas Misi-térképét a támogatottak alapján, és ez, ahogyan a Tehetségnap is bizonyította, a színpaletta talán összes színét felvonultatná.

Az előző évekhez hasonlóan az ösztöndíjasok tudományos munkáikat és művészeti alkotásaikat mutatták be, szavaltak, népdalénekléssel, hangszerjátékkal és néptánccal színesítették a rendezvényt. A csoportos beszélgetésekben pedig azok a tanulók is megszólalhattak, akiknek munkája nem ennyire látványos, ők az iskolai munkában és a tantárgyversenyeken elért eredményeiket ismertették. Sokan még csak keresnek, nem tudják, hogyan tovább, de eredményeikből, tenni akarásukból látszik: jó úton járnak. Továbbá szóhoz jutottak a nagycsaládból érkező tanulók, valamint az egyetemista, sokszor már hét-nyolc éve ösztöndíjban részesülő diákok is. Az ösztöndíjasok bemutatkozását a Tehetségnapon résztvevők közötti kötetlen beszélgetés követte.

A Tehetségnapról készült fényképek, rövidfilm, illetve a média-megjelenések honlap alábbi oldalán tekinthetőek meg: http://www.nyilasmisi.ro/programjaink/tehetsegpont/tevekenysegeink_2013