Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A Tehetségek Magyarországa projekt nyitórendezvénye

2016. október 27.

2016. november 12-én rendezték meg a „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt (EFOP-3.2.1-15-2016-00001) hivatalos nyitórendezvényét

A projekt átfogó célja a tehetséggondozás működő rendszereinek összekapcsolása és koordinációja, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek korrigálása, a tehetség kibontakoztatására lehetőséget nyújtó programok támogatása, továbbá az érintettek környezetének bevonása a minél hatékonyabb beavatkozások érdekében.

A „Tehetségek Magyarországa” kiemelt projekt az Új Nemzedék Központ Nonprofit Közhasznú Kft. és a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége konzorciumi együttműködésével valósul meg. 

A november 12-ei rendezvényt az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg. Balog Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, a tehetségek megtalálása, gondozása nemzetstratégiai ügy, hiszen ezzel a jövőjébe fektet az ország. A tehetség, mint emberi erőforrás Magyarország egyetlen esélye a 21. században és ahhoz, hogy megszólítsuk a tehetségeket, együttműködő szakmai partnerek szükségesek. Miniszter úr elismerően szólt az Új Nemzedék Központ és a Matehetsz együttműködéséről is.

Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár közölte: a Tehetségek Magyarországa program a magyar fiataloknak és fiatalokról szól, a kormány célja, hogy a tehetségek érezzék, számíthatnak a kormány segítségére. Közlése szerint a most meghirdetett program több elemből áll, fontos része a tehetségazonosítás, az egységes hozzáférés biztosítása, az egyéni ösztöndíjak rendszere, a mentor/tutor hálózat kialakítása, az életpálya-követés és a tehetséges fiatalok családjainak támogatása.

Bajor Péter, a Matehetsz ügyvezető elnöke előadásában a most induló program előzményeiről beszélt (a lentebb csatolt diasor alapján). Kitért a Magyar Tehetséggondozó Társaság 1989 óta végzett szakmai munkájára, a korábbi évek tehetséggondozással kapcsolatos sikereire, szakpolitikai intézkedéseire és a hálózatos tehetségsegítés előnyeire.  Röviden bemutatta a Matehetsz által mintaértékűen megvalósított Magyar Géniusz Program és Tehetséghidak Program eredményeit és ismertette az NTP-pályázatok folyamatosan elérhető szakmai irányait, hangsúlyos tevékenységeit.

A rendezvényen sor került a projekt legfontosabb elemeinek bemutatására is. Jávor Balázs (tehetségfejlesztési igazgató, ÚNK) a projekt tartalmáról tartott átfogó tájékoztatást. Ezt követően Elter András (szakmai vezető, ÚNK) a Minősített Tehetséggondozó Műhelyek koncepcióját mutatta be, Dr. Polonkai Mária (szakmai vezető, Matehetsz) pedig a kiemelt projekt keretében megvalósuló tutorhálózat rendszerét ismertette.

A szakmai konferenciával párhuzamosan, interaktív standokon élményszerű, különféle képességterületekhez kapcsolódó, fejlesztést támogató eszközöket, jó gyakorlatként már működő programokat ismerhettek meg a résztvevők.