Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tehetséggondozó programok a mátészalkai járásban

2016. július 12.

A Szatmári Kistérségi Tehetségsegítő Tanács (kötelezettségvállaló az Esze Tamás Alapítvány) Nemzeti Tehetségprogramra benyújtott pályázatát NTP-HTT-15-0002 azonosítójú szerződéssel támogatta az EMMI.

Ennek keretében az intézmények, szervezetek és cégek közösen dolgozták ki a járás tehetségsegítő programját,  amelyhez kérdőívet és SWOT analizist készítettek, ill. a program végén elvégezték az önkontrollos hatásvizsgálatot. Az érdeklődő pedagógusok megismerkedtek több jógyakorlattal: Sakkpalota, IQ-klub, komplex természettudományos tehetséggondozás, stb, amelyek bevezetését esetmegbeszélések segítették. Sor került tanári egy tapasztalatcserére, ahol 11 prezentációt láthattunk a tehetséggondozás témájából.

Több partneri találkozóra is sor került, a rendezvények sorát egy, főzéssel egybekötött hálózatbővítő program zárta. A rendezvényen előadást tartott Kormos Dénes, a Kárpát-medencei Tehetségsegítő Tanácsok kollégiumának elnöke, majd a tehetséges diákok rövid bemutatkozása után baráti, kötetlen beszélgetésre került sor. Itt bemutattuk a tanács programját. értékeltük a megvalósítást és ismerkedtünk a cégek képviselőivel. A célcsoport a pedagógusai, tehetséggondozás iránt elkötelezett szervezetei, vállalkozásai voltak.

A program megvalósulásáról az ET újság februári és májusban megjelent szám lapjain olvashatnak az érdeklődők a diákok és a tanárok tollából leírásokat.
A tanácshoz tartozó tehetségpontok önállóan is pályáznak az NTP kiírásokra, pl. az Esze Tamás Tehetségpont hagyományos komplex, természettudományos szakkörére, amelyet háromnapos tábor és két, egynapos kirándulás egészített ki.