Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Térképezd fel magad, tervezz életpályát!

2014. február 6.

Szakma- és pályaválasztási segítség az interneten.

Már az általános iskola befejeztével, a megfelelő középiskola, később pedig a céljainknak megfelelő OKJ-s, főiskolai vagy egyetemi képzés kiválasztásánál fontos döntéseket kell meghoznunk, melyek gyakran egész életutunkat meghatározzák. Ezek a mérföldkövek nehéz döntési helyzet elé állítanak mindannyiunkat: ilyenkor a naprakész információk aranyat érnek. Feltérképeztük az interneten hozzáférhető kérdőíveket, tanácsadó szervezeteket és hasznos olvasmányokat.
 
A magyar felsőoktatási felvételi hivatalos oldalán, a felvi.hu-n regisztrációt követően lehetőség nyílik többféle pályaorientációs önismereti kérdőív kitöltésére, melyek a személyes preferenciákon és érdeklődésen túl az egyén képességeit is feltérképezik. Aki személyesen szeretne szakemberrel beszélgetni egy fontos döntés előtt, annak a Felvi ingyenes pályaorientációs és életpálya-tervezési tanácsadást nyújt. 
 
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal oldala, a Nemzeti Pályaorientációs Portál igazi kincsesdoboz a döntés előtt állóknak. Az oldalon általános iskolások, középiskolások, pályakezdők és pályamódosítást fontolgató felnőttek is számos tematikus tesztet tudnak kitölteni. A weboldalt böngészők tantárgyi érdeklődés, tanulási erőforrás, mobilitás, munkamód szempontjából tesztelhetik magukat, a kérdőív kitöltése után pedig rövid értékelést kapnak. A tesztek mellett az oldal hasznos ismereteket kínál középiskola, első szakma vagy éppen felnőttkori tanulás témájában, illetve a szakmacsoportok és a szakmák bemutatása menüpontban interaktív tartalom várja a látogatókat. Az adott szakmához tartozó képzések is felderíthetőek, pontos pályaleírásokat lehet olvasgatni, így közelebb kerülhetünk a szakmák mindennapjaihoz. Emellett az oldalon a munkaerőpiacra lépő fiatalok hasznos tippeket kaphatnak az állásinterjúra, önéletrajzra, helyes időbeosztásra vonatkozóan. 
 
Angol nyelven két remek teszt is elérhető. A BBC tesztje arra koncentrál, hogy a válaszadó mely feladatok elvégzését tekinti a leginkább testhezállónak, majd a válaszok alapján realista, konvencionális, szociális, vállalkozó szellemű, művészi és kutató típusokba sorolja a kitöltőt, majd e szerint ad szakma-ajánlásokat. A Your Free Career Test nevű kérdőív kitöltésekor egyes tevékenységeket kell véleményezni, vagyis ez a teszt is a preferált feladatok oldaláról közelíti meg a pályaválasztást.