Menü megnyitása

Tudásfeltöltés 2.0: 74 videó, tízezer szavazó – kezdődhet a közönségszavazás!

2014. március 4.

A TudásFeltöltés 2.0 tudomány-vizualizációs vetélkedő pályázati határidejének lejártáig 74 rövid videó érkezett középiskolás és általános iskolás csapatoktól, többségében a fizika és a kémia tudományterületéről. De az igazi vetélkedés még csak most kezdődik: március 9-ig lehet szavazatokkal a döntőbe segíteni a kedvenc filmeket a www.tudasfeltoltes.hu oldalon.

A Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ), az OTP Fáy András Alapítvány és a Tudástársadalom Alapítvány együttműködésében meghirdetett program középpontjában a tudomány mozgóképes megjelenítése és a középiskolások bevonása áll. Az idei, immár harmadik kiírás még a korábbiaknál is sikeresebbnek bizonyult: 22 település 36 középiskolájából összesen 74 rövid, legfeljebb ötperces tudományos klipet neveztek a háromfős diákcsapatok (köztük kolozsvári, sepsiszentgyörgyi, szilágysomlyai, valamint magyarkanizsai és zentai határon túli magyar tanulók is). A kisfilmek rögzítéséhez kézi kamera, tablet vagy akár mobiltelefon is használható volt. A legtöbb filmet a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és a Debreceni Vegyipari Szakközépiskola töltötte fel. A legnépszerűbb téma a fizikai és kémiai kísérletek, jelenségek, törvényszerűségek filmes bemutatása volt, azonban olyan témák is érkeztek, mint a dohányzási szokások felmérése,  az olvasás kognitív folyamatainak értelmezése, etológiai kísérletek.

A 10 legnépszerűbb kisfilm mellett 3 csapat a szakmai zsűri véleménye alapján kerülhet a döntőbe. A döntősök tudományvizualizációs és kommunikációs tréningen vesznek részt, mely segíti őket az április 11-i döntőben megszerezni az értékes és izgalmas nyereményeket.