Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A világ legjobb vitáinak módszertana érkezik a magyar középiskolákba

2021. október 21.

Jó ötlet-e az összes EU-tagállam által közösen kidolgozott történelemkönyv? Hozhatnak-e bírói döntéseket számítógépes algoritmusok? Szavazhasson-e minden 16 éves fiatal az európai parlamenti választásokon? Erről és sok más kérdésről vitáznak novembertől februárig középiskolás fiatalok az Engame Akadémia és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája angol nyelvű vitaversenyén. A verseny a középiskolák vita-világbajnokságának modelljét követi itthon egyedülálló módon.

 

Kicsi, de erős

Ritka, hogy a tévéképernyőn nem politikusok vagy végzett szakértők vitáznak közéleti kérdésekről, de a nemzetközi vitázás legnagyobb eseményein a középiskolásoknak is jut vitaműsoridő. Egy-egy ilyen középiskolás dispután, azaz debate-en, a támogató és ellenző oldalon három-három szónok csap össze semleges bírói paneleket meggyőzve a saját igazukról, sokszor a saját személyes álláspontjukkal szemben is érvelve. Ami első benyomásra szónokversenynek tűnhet, az figyelmesebben hallgatva összetett feladat és parázs csapatmunka. Egy-egy ország legjobb vitázói 32 éve minden nyáron összecsapnak a World Schools Debating Championshipen, néha akár élő tévéközvetítésekben is.

 

Magyarországról a világba

Magyar vitázók az elmúlt években csak alkalmanként tudtak csatlakozni a világbajnoksághoz hasonló, évente több száz résztvevővel megrendezett nemzetközi versenyekhez. Pedig találunk ilyet Stuttgartban, Olomoucban, Prágában, Zágrábban vagy akár Isztambulban is: a középiskolás vita egész versenysporttá nőtte ki magát. A Hungarian World Schools Debating Championship ezen nemzetközi események szabályaiba vezeti be a magyar középiskolásokat, lehetőséget adva az angol nyelvű viták és a legrangosabb versenyek szabályainak megismerésére. Tét pedig itt is van: a győztes csapat vitázói Interrail-bérletben részesülnek, amit Európa 33 országában való vasúti utazásra használhatnak fel.

 

Távvita és módszertan

A vitaverseny első 4 fordulója online zajlik, így az ország bármelyik intézményéből könnyen lehet csatlakozni. A legjobb vitázók februárban személyesen is összemérhetik a kritikai gondolkodásukat és együttműködési készségüket, egy háromnapos országos vitahétvége keretében. Az országos vitahétvégén számítanak a tanárok és érdeklődők részvételére is: a döntő viták mellett kerekasztalbeszélgetéseken és módszertani workshopokon lehet majd kipróbálni a vitázás különböző formáit.

Jelentkezés Az országos vitaversenyre az engame.hu/debate-tournament-2021-22/ honlapon lehet jelentkezni 9-13. évfolyamos középiskolásoknak, valamint kortól függetlenül érdeklődő bíróknak és tanároknak, illetve a vitákra kíváncsi nézőknek.