Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

A Világ Tehetség Központ oktatási anyagaiba kerülnek a magyar jó gyakorlatok

2019. április 30.

A Világ Tehetség Központ (World Giftedness Center – WGC ) a Dubajban található Hamdan Award for Distinguished Academic Performance Alapítvány anyagi támogatásával jön létre. Kapuit minden bizonnyal 2021 második felében nyitja meg, de addig is komoly munka folyik, hogy a Dubai EXPO 2020 világkiállításra, melynek fő témája az „Elmék összekapcsolása, a jövő építése” (Connecting Minds, Creating the Future) a legfontosabb oktatási programjai már készen álljanak és bemutatásra kerülhessenek.  

Az oktatási programokon három különböző team szakemberei dolgoznak együtt: két német egyetemről, illetve az Emirátusokból. Mindhárom csapat tagja az Európai Tehetséghálózatnak is, Prof. Albert Ziegler vezeti az Erlangen-Nuremberg, Prof Heidrun Stőger a Regensburgi Egyetem és Dr. Mariam AlGhawi a Hamdan Award for Distinguished Academic Performance Alapítvány csapatát.
A WGC tevékenységei 4 nagyobb területet ölelnek fel: a későbbiekben mindenki számára elérhető, letölthető on-line oktatási anyagok, a webináriumokon, video riportokon, ingyenes oktatási csomagokon keresztül lehet majd a világ kiemelkedő elméleti és gyakorlati szakembereitől tanulni. A Kárpát-medencei és az Európai Tehetségsegítő Hálózat kialakításának lépéseiről, buktatóiról például idén áprilisban készült interjú Fuszek Csillával is. A kialakítandó oktatási anyagok tervezésénél már 2017 végén feltérképezték - többek közt - a Matehetsz-ben az évek során felgyülemlett tapasztalatokat is.


A WGC irodái ebben az épületben találhatóak

2019 végen / 2020 elején indul el a második nagyobb vállalkozás egy új igényes hírlevél és tudományos lap, melynek fókuszában a kiválósággal kapcsolatos tudományos diskurzus áll. A Matehetsz eddigi tevékenységei, a magyar és az európai hálózatépítésre tett erőfeszítések minden bizonnyal már az első számban megjelenésre kerülnek. 
2018-ban egy nürnbergi konferenciával indult el az a tematikus konferenciasorozat, amely meghívásos alapon hol kiváló kutatók, hol gyakorlati szakemberek tudásmegosztását tűzi ki célul. A témák a kiválónak ítélt kutatási innovációktól a legjobb iskolai és iskolán kívüli tehetségsegítő jó gyakorlatokon át a tehetséggondozásra fókuszáló intézmények, központok felépítéséig mindent érinteni fognak.
2018-ban a nürnbergi konferencián Magyarországot dr. Klein Balázs képviselte, aki tehetségazonosításra kifejlesztett mérőeszközökről beszélt, többek között azokról is, amelyeket a Tehetségek Magyarországa projekt keretében az ÚNK szakmai vezetése alatt kerültek kipróbálásra. A 2019 áprilisában megrendezett dubaji konferencián Fuszek Csilla mutatta be azt a folyamatot, hogy miként vezetett a hálózatépítés magyar jó gyakorlata az Európai Tehetségsegítő Hálózat kialakulásához. A konferenciák szervezését, az előadók meghívását, a jó gyakorlatok megosztását minden esetben a WCG fedezi. Idén két hasonló konferenciára számíthatunk, az egyiket mentorálás témakörben a Regensburgi Egyetem, a másikat pedig differenciálás és inklúzió témakörben a Nürnbergi Egyetem rendezi.

A dubaji jó gyakorlat konferencia meghívott vendégei

 

A WGC talán legnagyobb vállalkozása az úgy nevezett Global Talent Mentoring Hub kialakítása (Világ Tehetség Mentorálás Központ), melynek első pilot programja 2020-ban kerül bevezetésre. A program nem kisebb célt tűzött ki maga elé, minthogy egy teljes világra kiterjedő on-line platform segítségével összekösse a legkiemelkedőbb tudós mentorokat a legkiemelkedőbb diákokokkal a STEM tárgyak területén, és hosszú, akár éveken keresztüli on-line mentorolását biztosítson a diákok számára. Magyarországról a hivatalosan felkért együttműködő partnerük a Matehetsz lesz. A Világ Tehetség Mentorálás Központ a kialakítás során a magyar jó gyakorlatoktól is sokat tanult, 2018 folyamán hazánkba látogattak, hogy feltérképezzék a hazai mentorálási jó gyakorlatokat is.