Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Vlágrekordot állított fel a Kis Zsenik Klubja roadshow második állomásán a legnagyobb, gyümölccsel működtetett erőmű

2013. április 30.

Az első kísérlet márciusban történt, ekkor azonban még nem sikerült megdönteni azt az 1 Wattos Guiness rekordot, amelyet egy burgonyából összeállított akkumulátor tartott. De vajon milyen gyümölcsből nyerte az erejét az 1,1 Watt teljesítményre képes, győztes erőmű? Kicsi, sárga és savanyú: igen, ez a citrom!

A Da Vinci Learning ismeretterjesztő csatorna Kis Zsenik elnevezésű roadshowjának keretein belül épült meg az a citromerőmű, mely április 27-én, szombaton felállította a legnagyobb teljesítményre képes gyümölcserőmű világrekordját. A szerkezet 1500 citromból, 6 panelből, 15 cellából és közel 90 méter elektródból állt. Az 1,1 Watt teljesítmény azt jelenti, hogy akarnánk, akár egy mobiltelefont is feltölthetnénk a segítségével.

A citromerőmű (forrás:da-vinci-learning.com)

A csatorna célja a roadshow-val az, hogy megmutassa, képletek helyett sokszor játékos formában, interaktív módszerekkel jobban motiválhatók a gyerekek, a citromerőmű tehát a játékos formában való tanulást igyekszik népszerűsíteni.

A citrommal működtetett legnagyobb erőművet ezt követően több városban is felépítik a Kis Zsenik Klubja roadshow keretében. A roadshow további állomásai Győr, Szeged, Szekszárd és Jászberény lesznek, ahová a szervezők mindenkit sok szeretettel várnak, aki érdeklődik a természettudományos kísérletek iránt.