Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

„Z generáció” - A Hajdú-Bihar megyei Pedagógiai Szakszolgálat megyei rövidfilm-készítő versenye

2022. február 18.

2022. február 10-én rendezték meg a HBMPSZ tehetséggondozó koordinátori munkaközösségének szervezésében a „Z generáció” elnevezésű megyei rövidfilm-készítő versenyt.

A jó gyakorlat alapötlete néhány évvel ezelőtt fogalmazódott meg Lászlóné Lelesz Ildikóban, a Hajdúnánási Tagintézmény tehetséggondozó koordinátorában, aki a köznevelési intézményekben tanuló gyermekek számára egy olyan megmérettetési lehetőséget kívánt biztosítani, amely nem a tantárgyi tudáson alapszik, hanem a gyermeki kreativitás és fantázia minél szélesebb körű kiaknázásával és a digitális kompetenciák fejlesztésével ad teret a tanulóknak a bemutatkozásra. Ez egyben lehetőség arra is, hogy a fiatalok érzéseiket, gondolataikat, véleményüket nem a megszokott formában osszák meg velünk.
Lelesz Ildikó a programot kidolgozta és mesterpedagógusi programjának részévé tette, majd az elmúlt évek során meg is valósította a hajdúnánási kistérségben a résztvevők nagy megelégedésére. Az első évben személyes jelenléttel bonyolította le a versenyt tíz pályamunka bemutatásával, majd a vírushelyzetből adódóan az előző tanévben online formában is kipróbálhatta a virtuális tér adta lehetőségeket szintén tíz pályamunkával.

2020-ban az Oktatási Hivatal bázisintézményi pályázatára a HBMPSZ Hajdúnánási Tagintézménye ezzel a programmal sikeresen pályázott: ettől az évtől jogosulttá vált az „Oktatási Hivatal Bázisintézménye” cím viselésére.

Az idei tanévtől a HBMPSZ tehetséggondozó koordinátori munkaközössége megyei szintre bővítette ki a versenyt, azzal a céllal, hogy az egyes tagintézmények ellátási körzetébe tartozó köznevelési intézmények diákjai számára is hozzáférhetővé váljon ez a kezdeményezés és az ott tanuló gyermekek is megmutathassák a bennük rejlő kreativitást. Az idei verseny címe és témája: Együtt online, együtt offline – Az online oktatás és a jelenléti oktatásban tapasztalt közösségi élmények bemutatása gyerekszemmel.

A megyei döntőre a Debreceni MCC Képzési Központ Holló László termében került sor. A zsűri tagjai voltak:

  • Dr. Polonkai Mária – az NTT elnöke, a MATEHETSZ alelnöke
  • Kalász Zsolt – Debreceni MCC Képzési Központ régióvezetője
  • Balázs Judit – a HBMPSZ nyugalmazott tehetséggondozó koordinátora
  • Dombi Regina – a Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, AMI és Kollégium 7. osztályos tanulója (az előző tanév díjazottja)
  • Kovács Dorottya – a Hajdúnánási Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium 7. osztályos tanulója (az előző tanév díjazottja)
  • Zsólyomi Petra – a Görbeházi Széchenyi István Általános Iskola 7. osztályos tanulója (az előző tanév díjazottja)

A döntőbe 11 pályamunka jutott be nyolc településről. A rövidfilmek a diákok rendelkezésére álló eszközökkel készültek, mint például okostelefon, videókamera, számítógép. A téma feldolgozása és vászonra kerülése igen változatos képet mutatott az egyes alkotásokban: a self-videótól a kisjátékfilmen keresztül a verses elbeszélésig terjedt a megvalósítás módja. 

A következő eredmények születtek:
1. helyezés: Sajtos Anna és Mayer Lilla (Debreceni Kazinczy Ferenc Általános Iskola és AMI) „Suliújság” c. filmükkel
2. helyezés: Dombi Evelin (Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola,AMI és Kollégium) „Online-offline” c. filmje
3. helyezés: Nagy Lara (Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, AMI és Kollégium) „Milyen érzés online?” c. filmje

Különdíj: Kovács Dorottya és Nagy Helga (Hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola, AMI és Kollégium) „Ilyen vagyok online, ilyen vagyok offline” c. filmjükkel

A verseny minden résztvevője hasznos informatikai eszközökkel gazdagodott a szponzorok jóvoltából.

Lelesz Ildikó bízik abban, hogy a jövőben is nagy érdeklődésre tart majd számot ez effajta bemutatkozási és megmérettetési lehetőség a megye köznevelési intézményeiben.

 

Forrás:
Lászlóné Lelesz Ildikó
tehetséggondozó koordinátor
HBMPSZ Hajdúnánási Tagintézmény