Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Béres Enikő

Béres Enikő
13 éves - Nyírpazony
Felfedezettjeink, 2011.
zene - gitár

Béres Enikő 13 éves, a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola tehetségprogramjának résztvevője. Nővére, Mariann példáját követve a 2007/2008-as tanévben kezdte meg gitártanulmányait Czakó Erika tanárnő növendékeként, a Vikár Sándor Zeneiskolában. Enikő kimagasló zenei tehetsége szinte azonnal megmutatkozott. Szorgalma és fizikai adottságai egyaránt erre a hangszerre teremtették.  Egy év elteltével jelentkezett a XI. Országos Zeneiskolai Gitárversenyre. A területi válogatón Enikő a korcsoportjában egyedül a maximális 60 pontot szerezte meg, a 80 jelentkező közül. Az Országos Versenyen Vácott mindkét fordulóban eredményesen vette az akadályokat, és a 23 induló közül a 6. helyezést érte el.

A 2009/2010-es tanévben testvérével együtt duó kategóriában indultak a XI. Országos Alba Regia Kamarazene Versenyen. Ezt is egy területi válogató előzte meg, ahol elsőként jutottak tovább a székesfehérvári versenyre. Az országos versenyen a Béres lányok Ezüstminősítést kaptak, és a verseny legmagasabb elismerését, amit Szabadi Vilmos hegedűművésznek a zsűri elnökének köszönhetnek.

Egy DVD- film készült róluk és még 11 produkcióról, amelyek a verseny legszínvonalasabb zenei élményét nyújtották. 2010. október 15- én Budapesten a Hungaroton Stúdióban készült el a hangfelvétel, a filmet a Duna Televízió is sugározta.

A jövőben a Béres lányok a Szabolcs Szimfonikus Zenekarral közös hangversenyre készülnek, ugyanis a zenekar felajánlotta a Vikár Sándor Zeneiskola legtehetségesebb növendékeinek patronálását. A 2011/2012-es tanévben a XII. Országos Zeneiskolai Gitárversenyen nővérével együtt mindketten indulnak.

További kimagasló eredményeihez nélkülözhetetlen egy klasszikus mestergitár, amely segítségével még jobban érvényesülne Enikő tehetsége. Az egyénre szabott tehetséggondozó program pedig lehetőséget nyújtana az előadói kompetenciák fejlesztésére is: koncertezéssel, stílustanulmányok neves szakemberek bevonásával, figyelem- és összpontosításfejlesztéssel.

Enikő Nyíregyháza közelében egy kis községben, Nyírpazonyban él és jár általános iskolába, délutánonként onnan utazik be Nyíregyházára zenét tanulni. Édesapja nyugalmazott rendőr, édesanyja háztartásbeli.

 

Adatlap: 
Kapcsolódó intézmény, szervezet: