Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Balzer Hungária Kft.

Genius Loci Díj 2016., regionális kategória

A Balzer Hungária Kft.-t a Mohácsi Meixner Ildikó EGYMI jelölte a Genius Loci Díjra. A horgászcikk gyártással és forgalmazással foglalkozó Balzer céget 1946-ban alapította Dieter Balzer Németországban. Magyarországon 1993 óta vannak jelen Balzer Hungária Kft. néven. A fiatalok körében mind jobban terjedő kábítószer fogyasztás ellen indították el kiemelt programjukat az 1990-es években „A horgászoknak nem kell drog”  címmel.  Ez a kezdeményezés a későbbiekben Komplex Horgászversenyként vált népszerűvé a diákok körében.

 sporthorgászat mint terápiás jellegű, tehetséggondozó foglalkozás elsőként az értelmi sérült, sajátos nevelési igényű és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó intézmények szakembereinek a figyelmét keltette fel „Meggyőződéssel mondhatom, hogy a horgászprogramokon való részvétellel, az ott elsajátított módszerek alkalmazásával, illetve a versenyekre való felkészülés során bizonyítottan fejlődik tanulóink figyelme, feladattudata és tartása, finommotorikája, szem-kéz koordinációja, téri tájékozódása, kreatív gondolkodása és kommunikációja, illetve együttműködési készsége, versenyszelleme. Továbbá kialakul a természeti környezet iránti nagyobb érdeklődése és annak védelmére való igénye, környezettudatos magatartása. Mindezek pozitív személyiségfejlődést eredményeznek, önbizalmukat növelik tehetségük további kibontakoztatásához.” – írja ajánlásában Tukericsné Schvilinger Anikó gyógypedagógus.

A program mára Regionális és Országos Komplex Horgászversenyként gyakorlati, elméleti és ügyességi versenyszámokkal vonzza az érdeklődőket. A Balzer cég támogatásának köszönhetően a rendezvényen nagy számban vehetnek részt értelmi sérült gyermekek és fiatalok illetve állami gondoskodásban élők.  A spothorgászat népszerűsítését és a drogprevenciót szolgáló programokon túl a balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárral együttműködve 2005 óta hirdetik meg a „Horgásztam a Balatonon” című rajzpályázatot. Az egész országból és a határon túlról beérkező közel 500 pályaművet zsűrizik és díjazzák, majd a legjobb munkákból kiállítást rendeznek.

Kovács Lajos, a cég ügyvezetője így válaszolt arra a kérdésre, miért tartja fontosnak a tehetséggondozás támogatását: „Nagyon sok olyan példa van a környezetemben, amikor minimális segítséggel, odafordulással csodákat lehet elérni. Ezek a cselekvések nem veszik le a kötelezettséget az állam, az intézményhálózat válláról, de kiegészítik azt, illetve hozzáadnak ahhoz. Mindegy, miről van szó, tehetséggondozásról, szociális ellátásról, vagy egyszerűen a környezetünk rendbetételéről.”