Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

BorsodChem Zrt.

Genius Loci Díj 2016., regionális kategória

Több évtizedre visszanyúló hagyományai vannak annak az együttműködésnek, mely 2013 óta minőségileg és tartalmilag is megújult formában valósul meg a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon és a BorsodChem Zrt. között. 2013-ban az iskolában másfél évtized után újraindult a hagyományos 4+1 éves rendszerű vegyésztechnikus képzés, amit a cég számos formában támogat. A BorsodChem finanszírozásával jött létre az iskolában működő műveleti laboratórium, amely országosan is kiemelkedő a szakközépiskolák között. Az itt megépített mérőkörök nagyrészt a vállalat termelési folyamataiban használt eljárásokat mintázzák, így a műveleti laboratóriumban a diákok már tanulmányaik során megismerkedhetnek a BorsodChemben alkalmazott technológiákkal. A cég fejlesztőlaboratóriumában évről-évre látványos kísérletekben bővelkedő, a diákokat elkápráztató bemutatókkal csinálnak kedvet a vegyészeti tanulmányokhoz, az iskolában használható eszközökkel és a kutatólaboratórium igénybevételének lehetőségével is támogatják a szakirányú tanulmányi versenyekre való felkészülést, illetve a kiemelkedően teljesítők jutalmazását. A vegyésztechnikus tanulók számára évközi és nyári szakmai gyakorlati lehetőséget és sokaknak a későbbiekben munkahelyet is biztosít a BorsodChem.

Varga Béla, a BorsodChem HR és kommunikációs igazgatója a díj elnyerése kapcsán kifejtette: „A BorsodChem Zrt. a felkészült és elkötelezett munkaerőpótlás biztosítása érdekében kiemelten fontosnak tartja a fiatal tehetségek támogatását olyan programokkal, mint a 14-15 éves korosztálynak szervezett vegyész szakkör, vagy a középiskolások és felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatók szakmai gyakorlata, gyárlátogatások és kémia versenyek támogatása. Célunk, hogy a cég profiljába illő szakirányú végzettség megszerzésében a jól tanuló, jól teljesítő tanulókat folyamatosan támogassuk akár anyagi, akár szakértői segítség nyújtásával. Munkatársaink az oktatási intézményekkel együttműködve azon dolgoznak, hogy a fiatalokban is elültessék a vegyész szakma iránti – generációkon átívelő – érdeklődést és szeretetet.”

„A BorsodChem Zrt. a kémia iránt érdeklődő általános iskolások számára évről-évre kémia szakkört szervez a szakközépiskolában, melynek vegyszerigényét teljes körűen biztosítja, emellett évente mintegy 4000 euró értékben adományoz iskolánk számára laboratóriumi üvegeszközöket” – írja a támogatással kapcsolatban Pál-Kutas Dénesné, az intézmény vezetője. Kitér arra is, hogy a BorsodChemnek köszönhetően tudnak a diákok térítésmentesen elutazni a tanulmányi versenyek megyei és országos fordulóira, ahol a felkészülés kiváló feltételeinek is köszönhetően rendszeresen sikerrel szerepelnek tanítványaik.