Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Colas Északkő Bányászati Kft.

Genius Loci Díj 2016., regionális kategória

A Colas Északkő Bányászati Kft.-t a Tokaj és Térsége tehetségsegítő Tanács jelölte a Genius Loci Díjra. Colas Északkő Bányászati Kft. a Tokaj és Térsége Tehetségsegítő Tanács egyik legfőbb társadalmi partnere. A tanács és a szervezet gesztorintézményeként működő Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola és a Colas Északkő Kft. együttműködése több évtizedre nyúlik vissza.

A Colas Északkő Bányászati Kft. és annak ügyvezető igazgatója, aki egyben a Magyar Bányászati Szövetség alelnöke is, ifj. Cseh Zoltán, a gimnázium volt diákja kiemelt jelentőségű feladatként kezeli a tehetséggondozás ügyét, s ennek támogatásában tevékeny részt vállal: természetbeni és pénzügyi juttatásokkal, terepgyakorlatok helyszínének biztosításával, szakmai tapasztalatainak megosztásával, a tehetségbarát társadalmi környezet kialakításáért tett erőfeszítéseivel. Tehetségsegítői tevékenységét kiterjeszti a nagyobb régióra, hiszen annak legmeghatározóbb felsőoktatási intézményének, a Miskolci Egyetemnek a Colas Északkő Bányászati Kft. ipari – szakmai partnere. Hozzájárul a Műszaki Földtudományi Kar célkitűzéseinek megvalósításához a legmagasabb szakmai ismeretek átadásával, terepen történő bemutatásával, hiszen fogadja az egyetem szakmai gyakorlatra érkező hallgatóit, segítséget ad a szakdolgozati témák kidolgozásához, s 2016 szeptemberétől a cég a kar egyik duális képzési partnere lesz.  
Ifj. Cseh Zoltánt arról kérdeztük, miért tartja fontosnak egy bányászattal foglalkozó társaság a tehetségek támogatását. „A földhasználat egy speciális fajtáját, a bányászati tevékenységet folytatva természetes számunkra, hogy Társaságunk tevékenységével, annak előnyeivel és terheivel része egy adott település vagy régió életének. Sajnos a bányászatról kialakult mai társadalmi kép inkább negatív. Igyekszünk meggyőzni a környezetünkben élőket arról, hogy a társadalmi szükségletek kielégítésében a bányászat ma nélkülözhetetlen, annak tervezésénél egyik legfontosabb szempont a tevékenységgel együtt járó és elkerülhetetlen környezetterhelés minimalizálása. Ebben a felvilágosító munkában kiemelt figyelmet szentelünk a fiataloknak. A Társaságunk által támogatott programokon keresztül is igyekszünk eljuttatni a fiatalokhoz a természeti erőforrás-gazdálkodás, köztük az ásványvagyon-gazdálkodás szükségességének alapgondolatait. Ezen tehetségek közül kerülhetnek ki későbbi munkavállalóink!”

A nyári komplex természettudományos tábor, a nemzetközi Junior Öko-Expert Projekt, és nem utolsó sorban a gimnázium sportpályái is a Colas támogatásával valósultak meg.