Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Dr. Szekeres József és a Rosenberg Hungária Lég- és Klímatechnikai Kft.

Genius Loci Díj 2016., regionális kategória

Dr. Szekeres József ügyvezető igazgató urat és a Rosenberg Hungáriát a Debreceni Egyetem Regionális Tehetségpont jelölte a Genius Loci Díjra.

Dr. Szekeres József mérnök-közgazdász alapítása, 1990 óta támogatja a Debreceni Egyetem Épületgépészeti Tanszékét. A csaknem három évtized alatt többször felújították, átépítették a tanszék laboratóriumait, a Rosenberg Hungária Kft. minden alkalommal több millió forint értékű légtechnikai berendezésekkel és gépekkel támogatta a debreceni épületgépészeti mérnökképzést annak érdekében, hogy a hallgatók megismerhessék a kornak megfelelő legmodernebb, energiatakarékos lég- és klímatechnikai rendszereket. (A cég légkezelő gépei működnek egyebek között Művészetek Palotájában, a Corinthia Grand Hotelben és a Mercedes kecskeméti gyárában is.) A Rosenberg Hungária Kft. legutóbb a 2013-ban épült Fenntartható Épületenergetika Információs Központ megépítéséhez járult hozzá.

A díjazott rendszeres előadója a debreceni „Épületgépészeti Szakmai Napok” c. rendezvénynek. Emellett a Rosenberg Hungária Kft. minden évben a székhelyén, Tokodaltárón fogadja a hallgatókat, ahol a diákok megismerhetik az építőelemes, kompakt légkezelő gépek, légtechnikai automatikák és vezérlők, illetve a hagyományos légtechnikai elemek gyártási folyamatait. A végzős hallgatók számára a cég szakmai gyakorlati helyeket is biztosít mind Magyarországon, mind az anyavállalat németországi székhelyén. Diplomadíjat is alapított a legjobbak elismerésére.

Dr. Szekeres József így vall a tehetséggondozás iránti elkötelezettségéről: „A hazai ipar akkor volt jelentős, amikor a gyárak, a fejlesztő laborok és az egyetemek közösen, egymást segítve dolgoztak, oktattak. Ezért gyakorlati szakemberként előadások tartásával és gyárlátogatások szervezésével igyekeztem a jövendő mérnökeit és közgazdászait a területem versenyképes eredményeivel megismertetni, a diplomamunkájuk megírását racionális látásmód kialakítását elősegíteni, hogy az egyetemről kikerülve versenyképesek legyenek a munkaerőpiacon.” Saját tapasztalatait így összegzi: „Műszaki tanulmányaim során nagy érdeklődéssel figyeltem a gyárlátogatásokat, ipari bemutatókat, ahol sok esetben komplex rendszereket láttam működni. Ezek nekem mindig nagy élményt jelentettek. Ahogyan néhány tanárom és később a munkahelyeimen több szakember is, akikre példaképként tekintek, akik meghatározták a gondolkodásmódomat. Ebből szeretnék valamit továbbadni.”