Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tungsram Operations Kft.

Genius Loci Díj 2019 – nemzeti kategória

A Tungsram Jövő Tehetségei – angolul Future Talents nevű tehetséggondozó programot indított 2017-ben, amelynek révén a diákok nem csupán az Europro B2 üzleti angol nyelvvizsga megszerzéséhez kapnak hathatós segítséget, de a gyárak és az üzleti élet működésével is megismerkedhetnek. Akkor két intézmény 36 tanulója vett részt a programban. A Tungsram továbbfejlesztette a programot, így 2018-tól már öt városban és öt középiskolában több mint kilencvenen vehetnek részt kétfordulós tehetségazonosítás után: így a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Ganz Ábrahám Szakgimnáziumában, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolájában és Kollégiumában, az BGSZC - Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban, valamint a Kisvárdai Bessenyei György Gimnáziumban.

A program középpontjában, az üzleti életben és a vállalati kommunikációban szükséges nyelvi és szociális kompetenciák fejlesztése áll. Ennek részei az üzleti angol nyelvtanulás és kommunikációs gyakorlatok, valamint az orientáló és önismeretet-fejlesztő tevékenységek.

Tavaly 36 középiskolai diák tett sikeres Europro B2-es üzleti angol nyelvvizsgát a Tungsram Future Talents programja keretében.

A cég elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer szerint lehet valaki a világ legjobb szakembere, ha nem tud kommunikálni a partnereivel, kollégáival, főnökeivel, a tudása nem ér semmit. A Tungsram a világpiacon versenyez, és ha nem beszélnének angolul, nem tudnák eladni a termékeiket. A Future Talents nem csak abban nyújt támogatást, hogy a diákok a megfelelő szinten elsajátítsák a szakmai angolt, hanem abban is, hogy olyan információkat kapjanak a karrierlehetőségekről, a munka világáról, ami segít majd eligazodni a versenyszférában.

A programban részt vevő iskolák vezetői, pedagógusai szerint az együttműködés minden érintett fél számára számos előnnyel jár, a diákok lelkesek, hogy nem az iskola falai között, hanem egy igazi termelőüzemben szerezhetnek tapasztalatokat, a saját szemükkel láthatják, hogy milyen képességekre, tudásra és hozzáállásra van szükség a sikerhez. Az angol nyelvleckék során pedig olyan nézőpontokkal ismerkedhetnek meg, amik ideálisan kiegészítik az iskolai módszertant. Nem mellesleg a programban résztvevő tanulók egymással is tartják a kapcsolatot, amit később szintén hasznosíthatnak majd szakmai előmenetelük, vagy az egyetemi évek során.