Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Béres Gyógyszergyár Zrt.

Genius Loci díj 2020 - nemzeti kategória

Támogató: Béres Gyógyszergyár Zrt. / Béres Alapítvány   
Támogatott:  Bessenyei György Gimnázium és Kollégium

A Béres Zrt. a tehetségek támogatásában oktatási és kulturális téren is részt vállal. A hagyományaira büszke Béres család Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéhez szorosan kötődik;
id. Béres József feltaláló gyógyszerész Záhonyban és Kisvárdán tevékenykedett elsősorban. Több családtag is a Bessenyei György Gimnáziumban végzett, így a család emocionálisan is kötődik az iskolához, mind a mai napig szívesen vesznek részt rendezvényeiken és támogatják a természettudomány terén kiemelkedően tehetséges diákokat, így illeszkedve a cég hitvallásához. Ez az a közös nevező, melynek mentén az iskola laboratóriuma a Dr. Béres József nevet viseli. A tudományhoz és a szülőföldhöz való hűség fontos bizonyítéka az az állandó támogatás, mellyel a gyógyszergyár a gimnáziumot támogatja.

Immár 10 éve adják át a Béres-díjat, amelyet az alapítvány egy-két természettudományban tehetséges diáknak ítél oda. A díjjal könyvjutalom, oklevél és 25.000 Ft támogatás is jár. A Béres Alapítvány emellett minden évben támogatja a gimnazisták nemzetközi versenyeken való részvételét, ennek köszönhetően több alkalommal szereztek arany- és ezüstérmet az International Conference of Young Scientists megmérettetéseken, valamint több alkalommal segítették az Arany János Tehetséggondozó Programban résztvevő, halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat is.
Több oktatási intézményben él a Béres-ösztöndíj, mellyel a legkiválóbb diákok munkáját ismerik el. Évente 22 tanuló kiváló munkáját díjazzák ezzel az elismeréssel.
Az ösztöndíjak mellett számos tehetség tanulmányait, képzését is segíti az Alapítvány határon innen és túl. Támogatásaik közül kiemelkedő a Béres József TIT Kisvárdai Egyesületének, illetve a Rákóczi Szövetség beiskolázási programjának anyagi támogatása, illetve az országos Curie Kémia Tanulmányi verseny szervezéséhez és lebonyolításához nyújtott anyagi segítség.

A Béres Alapítvány tehetségsegítő hozzájárulása számokban:
- évente 16 ösztöndíjas diák tanulmányait segítik, azonban ezen kívül számos tehetséges tanuló, illetve tehetséggondozó program, kezdeményezés kap támogatást
- évente 890 000 Ft ösztöndíj kerül kiutalásra
- ezen felül, egyéb tehetségsegítő tevékenységeket további 3 millió Ft összeggel támogat a Béres Zrt.
- kb. 200 órát fordítanak karitatív ügyekre.

A gimnáziummal egyszerre a Nemzeti Tehetség Program és a MATEHETSZ programjait is támogatja a gyógyszergyár, mivel mindkét szervezethez szorosan kötődik a gimnázium és annak laboratóriuma.
A cég kiterjedt tehetségsegítő aktivitása nyomán a Béres József Tudományos Ismeretterjesztő Társulat minden évben természettudományos tábort szervez, mellyel újabb diákokat vonhatnak be a természettudományok világába.