Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Esterházy Magyarország Alapítvány

Genius Loci díj 2021 - nemzeti kategória

Támogató: Esterházy Magyarország Alapítvány
Támogatott: Széchenyi István Gimnázium, Sopron

A 2018-ban létrejött Esterházy Magyarország Alapítvány a történelmi Esterházy család kulturális, művészeti és tudományos örökségét jövőbe mutató, közhasznú kulturális és oktatási projektek segítségével viszi tovább.   A tevékenységében központi szerepet játszó kultúra és művészet támogatásban  az Esterházy hercegek mecenatúráját tartja követendő példának.

Az Alapítvány már 2016-ban is támogatta, 2018-tól pedig még magasabb szintre emelte az azóta is évenként megrendezett ESTÖRI Kreatív Történelmi Versenyt. A megmérettetéssel a szervezet kiemelt feladatának tekinti, hogy olyan új irányvonalat mutasson, amely teret enged a fiatalok kreativitásának, interperszonális képességeik kibontakozásának. 2019-ben a digitális feladatok felé való elmozdulás és a közösségi média bevonása egy újabb sikeres lépésnek bizonyult.

A projekt évenként – 40-50 hazai és  határontúli intézményből – mintegy ötszáz középiskolást és tanárt von be  a vetélkedőbe és kapcsolódó programjaiba. Ez utóbbiak közé tartoznak az ausztriai  tanulmányi kirándulások, a budapesti középdöntő, a kismartoni döntő, valamint  az évente megrendezett módszertani- és diákkonferenciák.
Iskolavezetők és pedagógusok szerint az együttműködés minden érintett fél számára számos előnnyel jár. Diákjaik világlátása, nyelvismerete, önkifejezőképessége, előadókészsége fejlődött  a versenyben való részvétel hatására,  ideálisan kiegészítve az iskolai módszertant. Ez utóbbi a pandémia gerjesztette online kihívásokban is megmutatkozott. Példaértékű szerepvállalásááért az Estöri projekt hazai és nemzetközi szinten is elismeréseket kapott 2020-ban és 2021-ben is.

Legfrissebb terveik a zenéhez kapcsolódnak. 2021-ben szeretnénk útjára indítani egy új rendez-
vényt, mely budapesti eseményekkel bővítené a kismartoni klasszikus zenei programsorozatot.