Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Dancsó János

Genius Loci díj, helyi kategória

Dancsó János, maconkai asztalosmester Bátonyterenyén működteti műhelyét. Szakoktatóként több száz tanítványának adta már át tudását, saját műhelyében készít fel fiatal szakmunkásokat, akik országos, európai, sőt világversenyeken értek el figyelemre méltó eredményeket.

Nem csupán a kimagaslóan tehetséges és szorgalmas diákokra van figyelme, évek óta foglalkozik autista fiatalokkal, akiket a szakemberek szerint is megdöbbentően jó eredménnyel tanít asztalos szakmára. Munkáját a Nógrád Megyei kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is elismerte.

Dancsó János szerint az a tehetség, akinek „önálló gondolata van. Tudását nem mástól leste el, maga alakította azt ki. A tehetség egész korán, már óvodás korban felismerhető: vannak olyanok, akik már három évesen emberformát alkotnak pálcákból és fakarikákból.”

Dancsó Jánost a Lélekpendítők Társasága javasolta a Genius Loci Díjra, helyi kategóriában.

A kiemelten közhasznú szervezet 2005-ben alakult azzal a céllal, hogy segítse a magyarországi és határon túli, szociálisan és kulturálisan hátrányos helyzetű, tehetséges, ugyanakkor a szenvedélybetegségek kialakulásával veszélyeztetett fiatalokat. Szabadidős tevékenységeket támogat, elősegíti az esélyegyenlőség kialakulását, igyekszik javítani az életminőséget és a közösségi jogokhoz való hozzáférést. Ehhez biztosítja a szükséges anyagi, szellemi, tárgyi, technikai és módszertani feltételeket is.
 

Adatlap: