Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Sáhó Műhely Kft.

Genius Loci díj, helyi kategória

A Sáhó Műhely Kft. közel 20 éve foglalkozik alu- és lemezfelnik javításával. Tevékenységük meghatározó szegmense a fémipari megmunkálás és gyártás. Kezdetektől fogva családi vállalkozásként működik a cég, gyártási profiljuk folyamatosan bővül. Nemrégiben fogtak külső, hálózati energiaforrás nélküli utcai LED-es megvilágítások tervezéséhez és kivitelezéséhez. Műhelyeik a legmodernebb technológiára alkalmas berendezésekkel vannak felszerelve, magas tudásszintű, képzett munkatársaik garantálják a biztonságkritikus gyártást és javítási műveleteket.

2008 óta támogatják a győri Széchenyi István Egyetem SZEnergy Team néven ismertséget szerzett tervezőit. A járműfejlesztő csapat 2010-ben egyesületté alakult. Több mint 20 hallgató dolgozik az innovatív megoldásokon, munkájukat tapasztalt mentorok segítik. Eddig 7 saját járművet készítettek, de részt vettek egy Ford Tranzit hibrid kisteherautó fejlesztésében is.

A SÁHÓ Műhely Kft. mind szellemi, mind szakmai szempontból sokat segít a fiataloknak. A versenyre való felkészülés időszakában közreműködnek a váz és a felni, illetve a hátsó lengőkar és a futómű tervezéséhez szükséges ismeretek elsajátításában, valamint az alkatrészek legyártásában.  Főszponzorként milliós nagyságrendű összeggel támogatják az innovatív munkát. Már a legelső jármű teljes vázszerkezetét a Sáhó Műhelynek köszönheti a SZEnergy, további négy egyedi váz tervezésekor a képzésben is részt vettek.

Sáhó Árpád, a cég tulajdonosa mindezt így foglalta össze: „a SZEnergy Teamet már megalakulása óta segítjük a megmunkált, egyedi alkatrészek és hegesztett szerkezetek gyártásával, így a fiatal tehetségek ötletei megvalósulhatnak, kreativitásuk felszínre kerülhet. Sokszor az iskolapadban nincs idő kellő gyakorlatot szerezni, ezért is tartjuk fontosnak az Egyetemen működő öntevékeny hallgatói köröket. A csapat lelkes tagjai alternatív meghajtású járművek kutatásával, fejlesztésével és versenyeztetésével foglalkoznak, amellyel hozzájárulnak a környezettudatos életmód kialakulásához, elterjedéséhez, a fenntartható fejlődést szem előtt tartva. Azért támogatjuk őket, mert cégünk számára is fontos ez a szemléletmód, szeretnénk céljaik eléréséhez hozzájárulni, és együttes erővel elérni az általuk és általunk is elképzelt jövőt. Cégünk saját napelemparkkal rendelkezik, az energiafelhasználás nagy részét ebből biztosítjuk, figyelünk a technológiáink, folyamataink környezetbaráttá tételére.”

A Sáhó Műhely Kft.-t a Széchenyi Egyetem Tehetségsegítő Tanácsa (SZETT) jelölte a Genius Loci Díjra, helyi kategóriában. A SZETT célja a bármely területen megnyilvánuló tehetség felismerése, fejlesztése, a tehetségek produktumainak hasznosulása és az erőforrások bővítése – a lehető legszélesebb összefogással. Egyeztető, döntés-előkészítő, tanácsadó szerv, véleményformáló fórumként tagjai kialakítják az adott területen folyó tehetségsegítő tevékenységek optimális együttműködését.