Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

IBM Hungary

Genius Loci díj, nemzeti kategória

Az IBM a világ egyik legnagyobb informatikai cége, logója miatt „Kék Óriásként” (Big Blue) is szokás emlegetni. Részt vesz a hardvergyártásban és a szoftverfejlesztésben egyaránt. Az IBM céges politikájának, szerepvállalásának szerves része a tehetségek támogatása.

Az IBM Magyarország a Tehetség Piactér mentorprogram indulásakor csatlakozott Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ)  kezdeményezéséhez, mert a cég vezetői hisznek abban, hogy a legértékesebb, amit a társadalomnak, illetve a társadalmi problémák megoldásán dolgozó civil szervezeteknek adni tudnak, az a sokrétű szakértelem és tapasztalat, amit az IBM-es dolgozók képviselnek. A Tehetség Piactér program az On Demand Community belső rendszerében meghirdetve kiemelkedő sikert ért el az IBM-es önkéntesek körében: a jelentkezők száma több mint 30 volt, köztük egy felső vezető is. Az IBM szakemberei arra vállalkoztak, hogy fiatal tehetségek számára ingyenesen nyújtanak szakmai segítséget a mentorprogram három hónapos ideje alatt. A fiatalok a szakmai és pályaorientációs tanácsokon túl olyan képességeket is elsajátíthattak mentoraiktól, amelyek későbbi munkavállalásuk során előnyt jelenthetnek számukra.

Szalay Péter, az IBM Hungary operatív igazgatója szerint „a tehetség az egyik legtitokzatosabb adomány, amiben csak ember részesülhet, igazi, váratlan szerencse. Hogy kibontakozzon és megmutathassa magát rengeteg odafigyelés, törődés és munka szükséges, amit a MATEHETSZ partnereként örömmel vállalunk. Azt adjuk, ami számunkra is a legértékesebb: kollégáink tudását és tapasztalatát, hogy mentorként segíthessék a fiatal tehetségeket egy sikeres pálya felé.”

Dehelán Júlia, a Tehetség Piactér egyik IBM-s mentora hozzátette: „a mentoráltak a rájuk fordított időt és törődést gyakorlati tudássá és kapcsolati tőkévé alakítják, de közben mi, mentorok is rengeteget tanulunk tőlük, hiszen bizonyos problémákat friss szemmel, néha egészen másként közelítenek meg, mint mi. Ez egy nagyon szoros kapcsolat, amiben mindkét fél egyformán gazdagodik.”

Az IBM Hungary-t a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács jelölte a Genius Loci Díjra, nemzeti kategóriában.

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanácsot magyarországi és határon túli, tehetségsegítéssel foglalkozó civil szervezetek hozták létre 2006-ban. A tanács kezdeményezésére, uniós támogatással működő Tehetséghidak Program adja a keretét egyebek közt a Tehetség Piactér néven működő mentorprogramnak is, mely kiemelkedően tehetséges fiatalokat segít az oktatási rendszer és a munka világa közötti hidak kiépítésében. A Tehetséghidak Program az elmúlt három év során összesen mintegy 35 ezer fiatalt tehetséget ért el csoportos és egyéni fejlesztési lehetőségeivel.

Adatlap: