Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

MOL Magyarország

Genius Loci díj, nemzeti kategória

A MOL és a Kutató Diákok Mozgalma (KutDiák) több éve együttműködik a tehetségsegítés területén. A MOL az utóbbi években egyik kiemelt támogatója volt a KutDiák által szervezett tevékenységeknek, programoknak. Támogatja a Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának (TUDOK) megszervezését csakúgy, mint az Országos Diákkonferenciát. Az anyagi támogatás mellett mindvégig szakmai támogatást és segítséget is nyújt.

A KutDiák fontos szerepet vállalt abban, hogy a MOL középiskolásoknak szóló felhívásait eljuttassa az érdeklődőknek. 2013 őszén mindkét fél részéről felmerült az igény az együttműködés elmélyítésére. Ekkor dolgozták ki a MOL- KutDiák szakkörprogramot. Az idei tanévben mintegy 15-20 szakkört támogatnak, amelyeknek témája a következők valamelyike: geológia, geodézia, geofizika, vegyészet, matematika, informatika, környezettan. A szakkörprogramban résztvevő diákok és pedagógusok a százhalombattai finomítót is meglátogathatják, amelyhez egy rövidebb szakmai, tematikus program is kapcsolódik.

A szakkörprogramnak köszönhetően az idei TUDOK-ra 22 olyan diák nevezett, akik korábban nem hallottak erről a lehetőségről. Ezen diákok 80 %-a olyan intézmény tanulója, akik korábban nem vettek részt a KutDiák által szervezett programokon. A szakkörprogram eredményeként a szakkörre járó diákok elköteleződnek a természettudományos témák, területek irányába, lehetőségük van megismerni a MOL különböző ágazatainak működését. A szakkörprogram elősegíti, hogy a tehetséges középiskolás diákok megismerjék egy nagyvállalat működését, ahol a későbbiekben el tudják képzelni szakmai pályafutásukat is.

A MOL célja a műszaki és természettudományos orientáció erősítése már a középiskolákban, valamint a társadalom pályaorientációs törekvéseinek támogatása. Céljuk, hogy vonzó perspektívát nyújtsanak a fiataloknak, bemutassák, hogy hosszú távon is valós üzleti igény mutatkozik a műszaki végzettségűek iránt. A magyar köz- és felsőoktatás forrás- és oktatói utánpótláshiánnyal, csökkenő természettudományos érdeklődéssel, az oktatói szakma (erkölcsi és anyagi) elismertségének romlásával küzd. A Középiskolai Program ennek a folyamatnak a megfordítását célozza, nagy hangsúlyt fektetve a tehetséggondozásra, a kiválóság elismerésére mind a diákok, mind a tanárok körében.

A Kutató Diákokért Alapítvány ezért az elhivatottságért és tehetségtámogató attitűdért jelölte a MOL Magyarországot a Genius Loci Díjra, nemzeti kategóriában.