Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

NI Hungary Kft

Genius Loci díj, nemzeti kategória

A mérés és irányítás automatizálás területén működő National Instruments (NI) 1976 óta támogatja a mérnököket és tudósokat a világ legnagyobb mérnöki kihívásainak leküzdésében. Mérnöki cégként az NI elkötelezett az iránt, hogy a mérnöki foglalkozást választó diákok számának csökkenő tendenciájára reagálva népszerűsítse ezt az életpályát, ezért társadalmi felelősségvállalást célzó programjainak sarokköve a magyarországi mérnökoktatás támogatása.

Az oktatást kiemelt területként kezeli az NI. Az általános- és középiskolásoknak szóló programjuk célja játékos módon megszerettetni a diákokkal a természettudományokat és elsajátíttatni velük az algoritmikus, mérnöki gondolkodásmódot. A Mentor Programban résztvevő iskolákat mentoraikkal, oktatási anyagokkal és a szükséges tárgyi eszközökkel támogatják.

A program fontos része, hogy a diákok a szakkör keretében szerzett tudásukat bemutassák. Erre több lehetőség is rendelkezésre áll az NI-nak köszönhetően. Félévente szerveznek konferenciát, ahol a tehetségsegítő szakemberek, pedagógusok tapasztalatokat, ötleteket tudnak megosztani egymással.

Évente több alkalommal szerveznek versenyt, ahol a tehetséggondozó műhelyek diákjai megmutathatják képességeiket.

2014-től a program lehetőséget biztosít a mentorált intézmények számára, hogy részt vehessenek a nemzetközi, világszerte több mint 200 ezer diákot megmozgató FIRST® LEGO® League (FLL) versenyen. A verseny egyik regionális fordulóját rendszerint Debrecenben rendezi meg az NI, 2015 februárjában pedig itt került sor a sorozat közép-európai elődöntőjére is. A diákok számára ez nagy lehetőséget jelent. A fiataloknak itt nemcsak a matematika, fizika, informatikai ismereteikre, de a kommunikációs, idegen nyelvi kompetenciáikra is szükségük van.

A robotika oktatásban való alkalmazásának lehetőségével 2010 őszén ismerkedtek meg a jelölő Bocskai Tehetségpontban. Azt tapasztalták, hogy a tanulók algoritmikus gondolkodásának fejlesztésében nagyon jól használható. Ehhez eszközökre volt szükségük, olyan robotokra, amelyeket a diákok programozhatnak. Így találkoztak az NI Hungary Kft.-vel. A közös munka során hamarosan kiderült, hogy a robotika a programozás tanításán túl a komplex műszaki gondolkodás fejlesztését is lehetővé teszi.

A Bocskai István Gimnázium Tehetséggondozó műhelye a közös munka eredményeként olyan sikereket tudhat magáénak, mint szereplés az FLL versenysorozat közép-európai elődöntőjében, valamint több országos első, második és harmadik hely. Az elmúlt négy évben 26 diák vett részt a tehetség műhely munkájában. Közülük már vannak végzett tanulók, akik a Budapesti Műszaki Egyetemen, mérnöki szakon folytatják tanulmányaikat. Ők rendszeresen visszajárnak mentorként a gimnáziumba. A jelenlegi tagok közül is többen szeretnének műszaki pályán továbbtanulni.

Az NI Hungary Kft.-t a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium jelölte a Genius Loci Díjra, nemzeti kategóriában.

Adatlap: