Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Kőpataki Katalin

Kőpataki Katalin
50 tehetséges fiatal
pszichológia

Törékeny, kedves mosolyú, filigrán. Nehéz elhinni, hogy találkozónkra éppen egy gyermekotthonból érkezik, ahol állami gondozottakkal is foglalkozik, s a kifejezetten nehéz sorsú gyerekeknek próbál segíteni. Hallgatni is nehéz a megrázó történeteket, de ő mosolyogva, kiegyensúlyozottan beszél az ott folyó munkáról. Felnőttekkel és gyerekekkel is foglalkozik, amióta otthagyta a delfinközpontot. „Amikor nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a delfinek fogságban már nem tudnak segíteni a gyermekeknek, hiszen maguk is szenvednek és betegeskednek, akkor felmondtam, és letettem erről az álmomról. A gyermekek és a delfinek szeretete azonban továbbra is megmaradt, csak már minden szinten szabadabb formában képzelem el a gyógyítást – ha egyáltalán beszélhetünk betegségekről.”

Delfin, gyerek, pszichológia. Ezek összekapcsolásával született meg a Bátor delfinálmok foglalkozás ötlete, ahol főként az érzelmi intelligencia fejlesztésével foglalkozik. Azt mondja, szakmai partnerei vannak ezen az úton, de egy összefogottabb rendszer kiépítéséhez más típusú szakemberekre is szükség lenne: abban hisz, hogy a holisztikus megközelítéssel sokkal több eredményt lehet elérni. „Van, hogy egy-egy hozzám került gyermeknek saját mesét írok, amely kifejezetten az ő lelki világához és problémájához igazodik. Az ilyen mesékkel nagyon hamar változás indul be, hiszen róluk, neki szólnak.” Szeret írni. Első kötete Adnia és a delfinek címmel jelent meg, a delfinek és egy kislány találkozásáról szól.

Amikor fél évet Ausztráliában töltött, ahol szintén gyerekekkel foglalkozott, egyre markánsabban kibontakozott benne az ötlet, hogy a hazai közoktatással párhuzamosan kell valamit csinálni, ami a tudás mellett a gyermekek önbizalmának, érzelmi intelligenciájának és az intuíciónak a fejlesztésére koncentrál. „Amikor hazajöttem, akkor éreztem, hogy a magyarok tényleg mennyire szorongóak. Ha a jövő nemzedékétől többet várunk, akkor sürgősen meg kell magunkat és őket is töltenünk valódi önbizalommal, szeretettel és a szó jó értelmében vett lazasággal.”

Száz levelet küldött szét a világba: delfinközpontokat keresett meg, mert pszichológus hallgatóként delfinterápiával szeretett volna foglalkozni. Egy helyről kapott biztató választ, aztán a félévesre tervezett programot saját elhatározásából otthagyta. Véget ért egy gyerekkori álom, de a csalódás új távlatot nyitott számára.

Iskolapszichológusként nagy hasznát veszi az ottani tapasztalatoknak. Szeretne felépíteni egy országos hálózatot, ahol gyerek és felnőtt egyaránt segítséget kap, ahol nemcsak a tudás kap nagy hangsúlyt, hanem az érzelmi intelligencia, az egészséges szexuális nevelés is. Emellett felnőtteknek relaxációs technikát, autogén tréninget tart. Öt éve foglalkozik munkafüggőkkel. „Szerintem a jelen gazdasági helyzetben nagyon keskeny határ választja el egymástól azt, aki valóban keményen dolgozik, hogy megéljen, és azt, akinél ez már viselkedési függőség. Ezért kiemelten aktuálisnak tartom ennek a szűrését.”Mentor: Szűts Ildikó
Egy fiatal, aki nemcsak korosztályának, hanem sok vezetőnek is példát mutat tevékenységével. Kedves személyisége, tenni akarása és segítőkészsége hihetetlen szerénységgel párosul. Bár „küzd” a munkamánia ellen, hétvégeken gyerekotthonban dolgozik, ha kell, külföldön tesz a magyarságért, és szeretne minél többet tudni és tanulni.
Nagy öröm volt vele találkozni, és remélem, sok közös célt találunk a jövőben.