Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Szabó Imola Julianna

Szabó Imola Julianna
50 tehetséges fiatal
szépirodalom

A fiatal, első kötetes íróból hamarosan csak az előbbi jelző illik rá. Második kötete, egy rendhagyó téma és műfaj köré épülő, gyerekhangon írt felnőtt mesekönyv „Kinőtt szív” címmel várhatóan májusban jelenik meg. A mű vezérfonala a halál és a vakság, és szabad naplókat tartalmaz „Szél-kislány firkantásai” és „Zsilike kabátja” címmel. Braille-írásos melléklet is készül a könyvhöz.

A macskának állítólag kilenc élete van. Neki talán kilencvenkilenc, annyi mindent túlélt már, és olyan talpraesett. Egyke volt és háromesztendős, amikor a szülei elváltak. Anyukája nagy odaadással nevelte. Tizennégy évesen nagy megrázkódtatás volt számára, hogy apja önként kilépett a földi létből. „Mindig arról álmodtam, hogy több gyermekem és egy hálószerűen puha, de erős szálakon kötődő családom legyen. Kutyával és macskával, vidám hétköznapi őrülettel. Szerencsés vagyok, megkaptam!” – mondja most.

Már 6-7 esztendősen rímeket faragott. Később versírással próbálkozott, végül a Táncművészeti Főiskolán diplomázott. Huszonöt évesen hozta világra a kislányát. Ezt követően kanyarodott vissza az íráshoz. Olyan nívós lapokban publikál, mint például az ÉS, a Holmi, a Kalligram, a Bárka vagy az Új Forrás. Alkotócsoportokban tevékenykedik, és más művészekkel is együtt dolgozik.

Miközben például a kisfia az ölében ülve autózik, ő kislányával beszélget, design munkáit végzi, könyvborítókat tervez. „A fejemben van egy fiók, oda napközben bepakolgatom, ami eszembe jut. Miután beesteledett, kihúzom onnan, és írok” – mondja. Helyzetét kegyelmi állapotnak tartja, mert van körülötte két csodálatos kis lény, akiktől tanulhat, akikre figyelhet, és akik mellett alkothat is. Sokat küzdött azért, hogy az álmainak élhessen, így a mostani időszakot különösen nagy ajándéknak érzi a sok megélhetési munka után, amikor például takarítania vagy gyárban címkéznie kellett.

Harmincéves, magát „betű- és pixel-rakodómunkásként” meghatározó táncelméleti szakíró, intermediális művész. Az alkotás mellett a legfontosabbnak a női értékek megőrzését tartja.

Tavaly elnyerte a Móricz Zsigmond irodalmi ösztöndíjat. „Nagyon fontos, hogy amit írok, és amivel foglalkozom, annak tétje legyen” – mondja. Mindig könyvben gondolkodik, nem „csak” szövegekben. Varratok címmel 2014-ben megjelent kötetének összeállítása során több év alatt írt versprózáit gyűjtötte össze. A könyv egy kézben volt: nem csak a különleges műfajú szöveget írta, hanem formatervezte: kiválasztotta a megfelelő papírt és a betűtípust is. A mű bekerült az Írók Boltja könyvösztöndíj programjának első három helyére, és a kulter.hu összeállításában 2014. legszebb könyvei közé.

Reméli, hogy mentorától majd sokat tanulhat, és segít neki a szövegein „szöszölgetni”. Amit ír, az nem populáris, nem mainstream vonalú irodalom, inkább underground. Ezért kevesebb fiatal ismeri. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programjába bekerülve bízik benne, hogy személyén keresztül sokakhoz eljutnak azok a művek, amelyek arra érdemesek.

Mentor: Krizsó Szilvia
Alig múlt harminc, mégis annyi műfajban alkotott. Megláttam a Kinőtt szív című, májusban megjelenő könyvét fémjelző tulipánt,
amely a kedvenc virágom. Akkor rájöttem, fogunk tudni egymásból táplálkozni, és ez minden jól működő segítő kapcsolat alapja.