Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Tóth-Vajna Zsombor

Tóth-Vajna Zsombor
50 tehetséges fiatal
zene

Alapító-művészeti vezetője, karmestere barokkzenekarának, a Musica Florensnek, amelyben csembalón és orgonán játszik. A pályaválasztásáról ezt mondja: „A szüleim, akik mindketten orvosok, beírattak a zeneiskolába. De megmondták: nem fognak kényszeríteni semmire. Úgy volt, hogy majd hobbiból csinálom, mert vonzott a biológia, s nagyon jó tanárom volt.” De azután magával ragadta a muzsika: az orgona után a csembaló is, és a barokk zene, amelynek mára elismert művelője…

Mindent egyszerre, párhuzamosan végzett, de hogyan fért ez bele egy nap huszonnégy órájába? Azt feleli: hatékonyan igyekezett beosztani az idejét. „Miután Budapesten végeztem az orvosit, a hét első felében ott voltam, viszont odahaza tanultam az orgonát, tehát szerdán hazautaztam Miskolcra.” Ilyen kétlaki életet élt, de jól láthatóan egyre inkább meglódult a zenei karrierje, s miután a koncertezés nagyon vonzotta, a zenekar-alapítás 2012-ben szinte magától jött. „A szüleim következetesen annyit kértek, az orvosit is fejezzem be, így természetesen megszereztem az orvosi diplomát is. De most annyira megy a zene, hogy ezt csinálom komolyabban, bár az orvoslást sem adtam fel.” Ezért is írta a szakdolgozatát a zeneterápiából: mert mélyen izgatja, vajon hogyan hat a zene a gyógyításban, mi az, ami még sokat adhatna ebben?

Nagy neveket említ, orvosokét, akik komoly zenei karriert futottak be, miközben az életük hátterében ott volt az orvosi karrier is. De pontosan érzékelhető, nem is tagadja, hogy az élete, s várhatóan a jövője előterében egy ideig biztosan a zenei karrier áll majd. „Zeneileg pontosan tudom, hogy mit akarok, mi érdekel – magyarázza. – A régi billentyűs hangszerek alkalmazása foglalkoztat, ebben akarok fejleszteni.” Érdeklődése szerteágazó, de mindent magas színvonalon végez. 2015 májusában tesz mestervizsgát az amszterdami zeneakadémián, majd a bázeli és a müncheni zeneakadémián folytatja: posztgraduális tanulmányokra készül.

Amikor 2014-ben cum laude minősítéssel befejezte az orvosegyetem általános orvosi karát, párhuzamosan végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem csembaló szakán is. Az orvosegyetemi szakdolgozatában a zeneterápiák helyét igyekezett feltárni a modern pszichiátriában.

Nem mellesleg a sportban is eredményes: párbajtőrben kétszeres magyar bajnok, kétszeres diákolimpiai bajnok. A La femme 50 tehetséges magyar fiatal programban is nagy terveket tűzött ki: szakmai-zenei céljai megvalósításához szeretne tanácsokat kapni. A zenekarvezetésben, szervezésben, szólókarrierjében, vagyis a mindennapok gyakorlatában tapasztalt szakember iránymutatására számít.

Mentor: Lőrinczy György
Az is nagy dolog, ha valakinek az életben egy „szerelmes mániája”, hivatása van, de mekkora adomány az, ha az embernek ebből egyszerre kettő is jut...
Zsombor ilyen, az orvoslás és a zene területén egyaránt kiemelkedő tehetségű. De a tehetség önmagában, pláne a mai világban kevés a sikerhez; ahhoz szuggesztív, megnyerő személyiség, és kiemelkedő européer kommunikáció szükséges, s ezekkel ő rendelkezik. Hogy melyik területen, azt még nem tudom, de a siker garantált számára.