Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Csámpai Rozi

festőművész
A magyar tehetség nagykövetei - 2019.

Pusztamonostori zenész családból származik, nagy szeretetben, békességben nőtt fel nyolc testvérével együtt. Negyvenévesen kezdett el festeni, saját vallomása szerint belső késztetésből. Ma Budapesten él és alkot.

Csámpai Rozi képeit erőteljes vonalvezetéssel és karakteres színvilággal ötvözött tudatos önkifejezés jellemzi, s a szokásostól eltérő térábrázolás. Kedvenc témája a városi nőalakok mellett a városi utcák, de akár magányos fák megjelenítése is.

1996 óta kiállító művész, szinte minden évben jelentkezik műveivel a nyilvánosság előtt. 2006-ban az Ernst Múzeumban a Közös Tér tárlaton nagy sikerrel mutatta be Asszonysors című ikerképét. Festményei 2009-ben a Szakrális Művészetek Hete alkalmából a roma művészek vallásos témájú alkotásaiból rendezett „Keresd az Istent – Kisdedet találsz” tárlaton is szerepeltek.

Csámpai Rozi művészi látásmódját előszeretettel adja át az ifjabb generációknak is. Gyermekek számára több budapesti iskolában is tart rajzszakkört.

Festményei szerepeltek már a Balázs János Galériában, az Országos Roma Képzőművészeti Galériában, a Műcsarnokban és a berlini Collegium Hungaricumban, mely kiállítások fontos inspirációt adnak tanítványai számára is.

Csámpai Rozi a közösségi munkájáért kapott oklevelének átvételekor e szavakkal fejezte ki háláját: „Olyan gyerekekkel foglalkozhatok, akikre fényes jövő várhat, ha most jó kezekben vannak”.

Csámpai Rozit a kerületében végzett tevékenységeiért, a közösség életéhez hozzáadott művészi értékek átadásáért kérjük fel Tehetség Nagykövetnek.