Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beliczay Sándor

paravívóedző
Magyar Tehetség Nagykövete, 2020

A felkérés időszaka: 2020 - 2025

Beliczay Sándor Győrben született 1951-ben. Az itt elvégzett általános és középiskolai tanulmányok után a Magyar Testnevelési Főiskolán szerzett diplomát. Édesapja vívóedző volt, az ő hatására, és édesanyja kérlelésére látogatott el először a Győri Rába ETO vívótermébe. Egy interjúban arról beszélt, hogy amatőr szinten űzte a vívást, de ennek ellenére mindig érezte egy szép tus után, hogy megérte a sok, fárasztó edzés. Szakmai pályafutását az  Újpesti Dózsában kezdte meg, majd a BVSC-ben folytatta. Szinte a semmiből építette ki azt a tőrszakosztályt, mely mára Törekvés néven az egyik jelentős utánpótlás bázisává vált Magyarországon.
Gyerekszeretete az edzői pálya felé terelte. Intenzív munkálkodása nyomán a Bihari úti, felújításra szoruló pályát rövid időn belül növendékekkel teli nagy épületté fejlesztette, amely helyszínül szolgálhatott a parasportolók számára is. Az épület 2003-ban adták át, 
Törekvés Paralimpiai Sportközpont néven. Sikeres vívóink, Pálfi Judit, Érsek Zsolt, Szekeres Pál, Szalai Szonja és még sok kiváló vívó eredményei mögött Beliczay Sándor személyisége, szakmai tudása és elhivatottsága áll.

Jellemző rá, hogy nem csak a sportteljesítményt veszi figyelembe tanítványainál. Nála elvárás a megfelelő tanulmányi eredmény is. Vívói közül legtöbben kiváló, jeles tanulók. Segíti a nehezebb helyzetben lévő gyerekeket is, így szociális okok miatt egy gyermek sem marad el az általa és szakosztálya által nyújtott lehetőségektől. Mind szakmai, mind emberi magatartása követendő példát állít tanítványok, munkatársak elé.