Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Pásztory Dóra

kétszeres paralimpiai úszóbajnok, edző, újságíró
Magyar Tehetség Nagykövete, 2021

Pásztory Dóra 1984-ben, Nagyatádon született. A részlegesen fejlett karú kislány egy elfogadó, melegszívű családban nevelkedett a baranyai kis faluban, Palotabozsokon, ahonnan 11 éves korában Pécsre költözött.  Hatévesen, gyógytornásza javaslatára kezdett el úszni annak ellenére, hogy eredetileg víziszonya volt. Tizenegy éves korától rendszeresen edzett, majd hamarosan meg is nyerte élete első úszóversenyét, amelyet a következő években is töretlen győzelmek követtek.

A 2000-es Sydney-i paralimpián egy arany- és egy bronzérmet nyert, előbbit 200 m-es vegyes, utóbbit 100 m-es pillangóúszásban. Egy évvel később, a 2001-es, stockholmi Európa-bajnokságról két ezüstéremmel tért haza, amit kudarcként értékelt, ezért háromnegyed évre felhagyott a versenysporttal. E „szünetet” követően visszatért, és az Argentínában megrendezett világbajnokságon aranyérmet nyert és saját kategóriájában elsőként áttörte a 3 perces határt és új világcsúcsot úszott 200 vegyesen.
2004-ben, az athéni paralimpián ismét indult és újabb sikereket ért el: 200 m-es vegyesúszásban aranyat, 100 m-es hátúszásban és 100 m-es pillangóúszásban ezüstöt szerzett.
Innentől figyelt fel rá igazán a média és lett a parasport meghatározó személyisége.

2005-ben visszavonult az aktív sporttól, megkezdte egyetemi tanulmányait, majd a Eurosport csatorna szakkommentátoraként dolgozott. 2011-ben az Általános Vállalkozási Főiskola nemzetközi tanulmányok szakán Európai Unió-s szakértői végzettséget szerzett, 2016-ban pedig az ELTE BTK kommunikáció szakán diplomázott, szakdolgozatát a parasportok média-reprezentációjából írta.
2015 óta a WMN online magazin munkatársa, jelenleg férjével és kisfiával Londonban él, ahol megszerezte az úszóedzői képesítést és edzőként dolgozik gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt.
Dóra mindig is fontosnak tartotta a fogyatékkal élő emberek társadalomba való beilleszkedését és az „ép” emberek felvilágosítását. Ennek érdekében több alapítványban is önkénteskedik (pl. Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány és Suhanj! Alapítvány), többször tartott előadást gyerekeknek, járta az óvodákat a BLUM szemléletformáló programmal, részt vett rendezvényeken, melyre a jövőben is nagy hangsúlyt szeretne fektetni.

Adatlap: