Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Balogh Tamás

Sólyom László által adományozott ösztöndíjban részesültek - 2019
zeneművészet

Bár az 1993-ban született tehetség gyermekkora óta ösztönösen érdeklődik a zene iránt, eleinte a képzőművészet, a grafika és a festészet volt a fő irány, ezen a vonalon akart továbbtanulni. A fiatal zongorista-zeneszerző csak tizenhárom éves korában kezdett el zenét tanulni. Ekkor nyert felvételt a konzervatórium dob szakára, a jazz-akkordok világa azonban hamar magával ragadta, és ráébredt, hogy a zongora és a zeneszerzés közelebb áll szívéhez, így hamarosan átiratkozott zongora szakra.
Leginkább az foglalkoztatja, hogyan szól ma a jazz, és hogyan tudja improvizatív zenéjével kortársait is megszólítani. Szeretné bebizonyítani, hogy a zenei stílusok nem egymás ellen léteznek, hanem kiegészítik és kölcsönösen erősítik egymást.
Fiatal felnőttként jazz zongorista és zeneszerző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszakán, jazz-zeneszerzés szakon tavaly diplomázott, de egyénileg és zenekarával is számos figyelemreméltó eredményt ért már el. Több szakmai díjat tulajdonosa, valamint nagyszabású koncerteket is adott.
2013 őszén megnyerte a rangos, Vukán György által alapított Creative Art díjat, zenekarával pedig 2014 májusában a Marosvásárhelyi Nemzetközi Jazz Versenyen diadalmaskodott. 2015 tavaszán a Czech Jazz Contest-en és a Magyar Jazz Szövetség által alapított Jazz Combo versenyen ért el első helyezést kvartetjével. A Balogh Tamás Quartet fellépett már a Zeneakadémián, a Művészetek Palotájában és számos budapesti, vidéki és külföldi jazz klubban. Tamás kétszer ülhetett zongorához szólóban a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, másodjára mesterével, Binder Károllyal közösen adtak elő zongorára írt darabokat. 2015-ben bekerült az 50 Tehetséges Magyar Fiatal programba, azóta mentorával, Zsédával (Zsédenyi Adrienn) már közös dalt is írtak, ami a Nemzeti Tehetség Program hivatalos dala lett. 2015-ben kialakította első házi stúdióját, amin keresztül még több zenéjét tudta gyorsan és eredményesen felvenni. 2016-ban elkészítette első önálló szerzői elektronikus jazz lemezét ‘Mystic Stars’ címen, amin id. Szakcsi Lakatos Béla is vállalta a közreműködést. Ugyanebben az évben a Magyar Rádió Márványtermében adta első ‘Klasszikus és Jazz’ szerzői estjét, melyen jazz zenekara mellett első vonósnégyesét és több kamaradarabját is bemutathatta.
A TEDxDanubia sorozaton belül az ‘Improvizáció Stratégiája’ című előadásával állhatott színpadon. 2017-ben megjelentette második lemezét ‘Visit Planet Earth’ címen, majd a Zeneakadémia Solti György kamaratermében adhatott másodjára is koncertet zenekarával. Nyáron egy bostoni meghallgatáson vehetett részt, ahol a Berklee College of Music zongora tanszékének vezetősége hallgatta meg, majd felajánlották, hogy felvennék ösztöndíjjal. Az ehhez szükséges nyelvvizsga és egyéb papírmunkákkal telt el 2017 ősze. Októberben Junior Príma Díjjal ismerték el, amely pályafutásának egyik legrangosabb díja volt. 2017 decemberében ‘Journey’ c. szerzeményét beválasztották a Duna TV-n leadott A DAL 2018 című műsorba, ahol Horváth Cintia énekessel léphettek színpadra. 2018 februárjában Benkó Sándor-díjban részesült, melyre ‘Boston Beat’ című szerzeményével pályázott.