Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Egri Márton

Sólyom László által adományozott ösztöndíjban részesültek - 2020
zeneművészet

Egri Márton 1992-ben született Budapesten. Klarinétművész diplomáját a gráci Universität für Musik und Darstellende Kunst hallgatójaként szerezte Stefan Schilling osztályában 2018-ban. 2019-ben művész-tanári végzettséget szerzett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a klarinét 18. és 19. századi formáival és azok játékmódjával Ernst Schlader osztályában, azóta elkötelezetten kutatja a hangszer fejlődéstörténetét és repertoárját.

2018-ban írt szakdolgozatát Georg Druschetzky magyarországi zeneszerzői tevékenységéből írta. Dolgozatában többek között az Országos Széchényi Könyvtárban található Druschetzky-hagyatékot mutatta be, a szakdolgozatot az Akademiker Verlag 2019-ben publikálta.

2018-ban megalapította Ensemble430 nevű együttesét, mellyel a 18. és a 19. század fordulóján klarinétra és vonósokra komponált műveket adnak elő korhű hangszereken és előadásmódban.

2019-ben a Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj nyertese volt.

2020-ban a Sólyom László által adományozott Ösztöndíj jóvoltából két historikus klarinétra tehetett szert, melyek segítségével tovább folytathatja kutatómunkáját és előadóművészeti tevékenységét.

2021 óta a Haydneum Régizenei Központ munkájában vesz részt, melynek során az Országos Széchényi Könyvtárban fellelhető kéziratos zenei hagyatékot dolgozzák fel.

Lehetőségeihez mérten igyekszik a historikus klarinétokat Magyarországon népszerűsíteni, számos előadást tartott már zeneiskolákban, konzervatóriumokban és kurzusokon egyaránt. Pedagógusként és előadóművészként elkötelezett célja, hogy a ezeket a különleges hangszereket itthon minél többen megismerhessék és a hazai koncertéletben elnyerjék méltó helyüket.