Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Várkuti Anna

Balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnázium, biológiatanár
A Tehetségek Szolgálatáért életműdíj - 2015.

Réti Mónika (Kutató Tanárok Országos Szövetségee) laudációja Várkuti Annáról:

Dr. Várkuti Anna pályájának kezdete, 1977 óta pedagógusként dolgozik, és 23 éve tanít biológiát angol nyelven a balatonalmádi Magyar-Angol Tannyelvű Gimnáziumban. Tanítványai rendszeresen érnek el sikereket országos biológia versenyeken, és nyernek felvételt hazai és külföldi egyetemekre. Az egyéni fejlesztés mellett elhivatott a napi tanítási gyakorlat folyamatos fejlesztésében is. Kutató diákkört vezet iskolai mentortanárként, amelynek egyes projektekhez kötődve komoly publikációi jelentek meg.
A Kutató Diákok Országos Szövetségének munkájába több tucat tanítványa kapcsolódott be, a mozgalom kezdete óta folyamatosan.

Több angol nyelvű biológia könyv szerzője, az általa írt tankönyv-sorozatot más két tanítási nyelvű intézményben is adaptálták. Ezek, a hazánkban úttörőnk számító, több kiadásban megjelent és a mai napig használt kötetek a tehetséggondozás újszerű aspektusai alapján épülnek fel, a legkorszerűbb tudományos elvek alapján.

A kétnyelvű tanítás tapasztalatai nyomán kezdett el pszicholingvisztikával foglalkozni, majd 2010-ben doktorált. A kétnyelvű oktatás és tehetséggondozás hazai és nemzetközi gyakorlatának átfogó és mély ismeretét több konferencia szereplése és publikációja is alátámasztja. Számos nemzetközi szakmai program aktív résztvevője volt. Elkötelezett a környezetvédelem mellett.

A Kutató Tanárok Országos Szövetségének alapító tagja, aki a gyakorlatban is fontosnak tartja a szakmai hálózatokba való bekapcsolódást, amit más szakmai szervezetekben vállalt szerepei is igazolnak. Megalkuvást nem tűrően igényes napi munkája mellett a szakmai diskurzusokban vállalt szerepével, és települési illetve tág szakmai környezetében is elismert személyes példájával hozzájárul a tehetségsegítés társadalmi támogatásának segítéséhez.
 

Adatlap: