Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Ormos Pál

akadémikus
A Tehetségek Szolgálatáért életműdíj - 2019.

Ormos Pál a fizikus szak elvégzése után került az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontba biofizikus kutatóként. 1994-től 2015-ig a Biofizikai Intézet igazgatója, ill. 2010-2017. között az egész Kutatóközpont főigazgatója volt, jelenleg kutatóprofesszor, az MTA rendes tagja.

Kezdő kutatóként a szegedi Radnóti Gimnáziumban (anyagimnáziumában) fizika szakkört vezetett. Az idő előrehaladtával minden lehetséges területen és formában kamatoztatta képességeit és lehetőségeit a tehetséggondozásban.

A Magyar Innovációs Szövetség által, a mindenkori oktatásért felelős miniszter fővédnöksége mellett rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny keretében, több mint négyezer fiatalt mozgósítottunk, akik közül kiválasztottunk 400 tehetséges magyar diákot. Ormos Pál 2006-tól 2015-ig a zsűri meghatározó elnöke volt társadalmi munkában, ezért minden pályázat értékelésében részt vett. Jelenleg is tagja a zsűrinek, és ennek keretében évente 4-5 fiatalt féléven keresztül közvetlenül mentorál. Ormos Pál 2003-ban és 2004-ben tagja volt az Európai Unió Fiatal Tudósok Verseny bíráló-bizottságának is, Magyarországot képviselve. 2009-ben a China Adolescent Science & Technology Innovation Contest (CASTIC) c. nemzetközi versenyre delegált két magyar fiatal kísérője volt, a Magyar Innovációs Szövetség felkérésére.

2013-ban Szegeden, a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont, Ormos Pál kezdeményezésére, létrehozta a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, ahol ma is a szervezet alapító kuratóriumi tagja.

Az ELTE részfoglalkozású egyetemi tanára, az SZTE-n címzetes egyetemi tanár. Az SZTE TTK Fizika, Doktori Iskola alapító tagja. Tehetséggondozó tevékenységének egyik kiemelkedő eredménye Galajda Péter PhD hallgatója, akivel Ormos Pál 2002-ben megosztott Széchenyi-díjat kapott. Másik tehetséges mentoráltja, Nagy László, aki nem csak hazai, hanem nemzetközi versenyeken is bizonyított. 2005-ben az Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győzteseként számos nemzetközi elismerést kapott.  A tehetséges fiatal azóta már az SZTE kiváló kutatója, s elnyerte többek között az MTA Lendület-programját is.