Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Dr. Deák Irén

Gimnáziumi tanár, Selye János Gimnázium
A Tehetségek Szolgálatáért életműdíj - 2020.

A Selye János Gimnázium egyik legaktívabb tanára, aki nagyon sikeresen és a megnövekedett igényekhez mérten készíti fel a diákokat a továbbtanulásra. Folyamatos erőfeszítéseinek és rendszeres előkészítő munkájának köszönhetően a tanulók kiemelkedő eredményeket értek el különböző versenyeken, kiérdemelve a kollégák, az iskola vezetése és a szülők jogos elismerését.

1996 óta dolgozik az iskolánkban, sikeresen és szisztematikusan készíti fel diákjait a Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztériuma által szervezett társadalomtudományi és történelmi tanulmányi versenyekre. Tanulói kitűnő eredményeket értek el külföldön, a Magyar Köztársaság középiskolások részére szervezett történelmi versenyeinek nemzeti fordulóiban: a Cultura Nostra és Gloria Victis versenyeken, valamint Erdélyben és a Székelyföldön zajló nemzetközi magyar nyelvű versenyeken. A tanulók felkészítése magas szintű ismereteket igényel, mivel a történelmi versenyek tárgya – a verseny jellege szerint – minden évben változik.

A Gloria Victis és a Cultura Nostra nemzeti versenyekre évről évre növekvő igényekkel készíti fel a tanulókat. Az általa vezetett csapatok többször eljutottak a magyarországi döntőbe, ahol értékes helyezéseket nyertek. A Cultura Nostra versenyen 2000-től 2011-ig diákjai háromszor álltak a dobogó legfelső fokán, és azóta is többször értek el értékes helyezést. A Gloria Victis versenyen tanulói évente vesznek részt a nemzeti fordulóban. A 2015/2016-os tanévben két csapata is bejutott a tíz legjobb csapat döntőjébe.

Az utóbbi években tanulói különféle tematikájú történelmi versenyeken vettek részt. A 2009/2010-es tanévben például egy egész osztálya bekapcsolódott a Szlovákia történelméről szóló versenybe, amelyet a Szlovákiai Polgármesterek Szövetsége szervezett.

A 2010-es évek elején, két egymást követő évben is részt vettek az erdélyi Eurorégió nemzetközi versenyén, amelyeket mindkét alkalommal meg is nyertek. A tanulók felkészítése az Európai Unióról szóló különféle versenyekre magas szintű képzettséget igényel, a tanárnő kitartása és felelősségvállalása garantálja a sikert ezeken a versenyeken, de az oktatási folyamatban is. 2015-ben háromtagú csapatot készített fel, amely 3. helyet szerzett az Európai Unió Olimpiája elnevezésű verseny Nyitra megyei fordulójában. Az Európai Unió magyarországi versenyén a tanulói a 6. helyet szerezték meg.

A 2016/2017-es tanévben, sikeres szakmai munkájának köszönhetően a Young Digital European (Fiatal Digitális Európai) nevű versenyen, amelyen 121 középiskola vett részt, iskolánk az 1. helyezést szerezte meg, melynek jutalma egy tanulmányi utazás volt Brüsszelbe, az EU intézményeibe, az Európai Bizottság szlovák képviselete szervezésében.

Dr. Deák Irén tanárnő a tanításon kívül is aktívan tevékenykedik: iskolai kirándulások rendszeres szervezője a történelem és a polgári nevelés területén, sok éven át pedig történelem táborokat is szervezett, amelyeken évente többtucatnyi diák vett részt. Többször volt a történelem tantárgyi módszertani napjainak a koordinátora.