Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Dr. Horváth Gyula

A versenyprogramozás, az informatikai diákolimpia nagy alakja
A Tehetségek Szolgálatáért életműdíj - 2021.

Dr. Horváth Gyula az ELTE Informatikai Kar Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docense, évek óta a versenyprogramozással, informatikai diákolimpiákkal kapcsolatos tehetséggondozás ikonikus alakja: a József Attila Tudományegyetem Számítástudomány Tanszéken dolgozott nyugdíjazásáig, majd Budapestre költözve munkáját az ELTE IK Média- és Oktatásinformatikai Tanszék címzetes egyetemi docenseként folytatta.
Oktatási területei az algoritmusok és adatszerkezetek, míg kutatási területei az automata-elmélet és formális nyelvek voltak. Munkáját, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) szegedi csoportjának aktív munkatársaként végezte. Jelenleg, a Tehetséggondozási Szakosztály alelnökeként a diákolimpiákkal kapcsolatos teendőket végzi.

1992-től az INFODIDACT/INFOÉRA országos tanárkonferenciák kedvelt előadója és egyik főszervezője. Az NJSZT versenyrendszerében a felsősök és középiskolások számára rendezett Nemes Tihamér Nemzetközi Informatikai Tanulmányi Verseny programozás kategóriájában és az OKTV programozás kategóriájában feladatkitűző, tesztelő, feladatsor-összeállító. A mélyebb algoritmusismeretek elsajátítását lehetővé tevő MESTER feladatbank létrehozója, programozója és karbantartója. A versenyprogramozásban kitűnő diákok számára az olimpiai válogatóversenyek feladatsorainak elkészülését irányítja, sok-sok feladatötlettel és tesztkészítéssel maga is részt vesz a feladatsorok összeállításában.

A kezdetek óta felkészítője a Közép-Európai Informatikai Diákolimpiára (CEOI) és a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiára (IOI) beválogatott magyar csapatnak. Csapatvezetőként, maga is részt vesz az olimpiákon, emellett fáradhatatlanul fordítja a versenyfeladatokat. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiák szakmai kézikönyve, a SYLLABUS megalkotója, az olimpiai közösség egyik prominens személyisége.  Ő volt mind az öt Magyarországon rendezett Közép-európai Informatikai Diákolimpia tudományos bizottságának vezetője, illetve az 1996-ban Magyarországon lebonyolított Nemzetközi Informatikai Diákolimpia tudományos bizottságának vezetője.

Szervezője a középiskolás versenyeken kitűnt diákok számára az ELTE-n megrendezett egyetemisták programozási versenyének. Emellett a nemzetközi egyetemista programozó-verseny (ACM ICPC) felkészítője, szervezője és csapatvezetője.