Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Polgár Judit

Minden idők legjobb női sakkozója
Magyar Tehetség Nagykövete, 2014.

A felkérés időszaka: 2014 - 2018

A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a Magyar Tehetség Nagykövete címet adományozza Polgár Juditnak.

A sakktörténet legjobb női sakkozója, aki 1989 óta vezeti a női világranglistát, 15 évesen lett minden idők legfiatalabb férfi nagymestere, Bobby Fisher babérjait elnyerve. A mai napig csak Lékó Péter tudta őt megelőzni. Voltak olyan évek, hogy Judit két lánytestvérével a női világranglista első három helyét foglalta el, az elsőség kérdését pedig egymás között döntötték el.

2014. január 23-án Polgár Juditot választotta új tagjává a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesülete. Az egyesület huszonöt éve működik, olyan sportolók lehetnek a tagjai, akik a legtöbb dicsőséget szerezték Magyarországnak az olimpiákon, illetve a világ- és Európa-bajnokságokon. Az egyesületnek 21 tagja lehet, most a tavaly elhunyt Gyarmati Dezső helyére választott új tagot a közgyűlés. Polgár Judit az első olyan tagja az egyesületnek, akit aktív sportolóként választottak be a halhatatlanok közé. A sakknagymester 1989 óta vezeti a Nemzetközi Sakkszövetség női világranglistáját, Magyarországon pedig 18-szor lett az év sakkozója.

Polgár Judit Tehetségfejlesztő Sakk Akkreditált Pedagógusképzéseket tart folyamatosan, melyekre ezen a honlapon lehet jelentkezni. A tanultak jól integrálhatóak tantárgyba, tanórákba vagy sakkoktatásba.

Gyerekeknek szóló, képességfejlesztő alkalmazást indított el a "Tartozz Te is a jövő nyertesei közé! Tanulj minden idők legsikeresebb női játékosától!" szlogennel. A Sakkjátszótér címen elérhető animációs sorozat, illetve a kilenc rajzfilmet követő interaktív feladatok lépésről lépésre vezetik be a fiatalokat a sakkozás rejtelmeibe.

A sorozat eredeti, friss és magával ragadó módon, a legkorszerűbb technikai eszközök felhasználásával mutatja be a háromezer éves szellemi sportot. A gyerekeket a világ legjobb női játékosa vezeti be a sakk titkaiba. A sorozatot lenyűgöző képi világ jellemzi. A karakterek megragadóak: minden figura igazi egyéniség. Elindítja a gyerekeket az önálló tanulás és a közösségi játék felé.

"A tudásalapú társadalomban a jövő nyertesei azok lesznek, akik képesek a dialektikus, stratégiai, elemző gondolkodásra, illetve problémamegoldásra. Ezeket a készségeket a gyerekek sakkozás közben, játékos formában sajátíthatják el - mondja Polgár Judit. Ezért is fejlesztettünk, mert egyszerre szórakoztató és tanító programról van szó, ami közös programot nyújt gyerekeknek és szüleiknek.")

Adatlap: