Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Felfedezettjeink 2021

Jelölések benyújtása: 2020. november 25. 10:00 - 2021. január 10. 12:00
Díjátadó ünnepség: 2021. március 20. 00:00
A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) évek óta nagy érdeklődés mellett hirdeti meg „Felfedezettjeink” pályázatát. Jelen felhívásunkkal a 2019-es, illetve 2020-es év folyamán kimagasló teljesítményt mutató gyermekeket, tanulókat, fiatalokat keresünk.

Pályázatok benyújtása: 2020. 11. 25. – 2021. 01. 10. között online pályázói adatbázison keresztül

Pályázatot nyújthatnak be a hazai és határon túli Tehetségpontok, Tehetségsegítő Tanácsok és a Matehetsz tagszervezetei által felfedezett, 20 évnél nem idősebb (köznevelésben tanuló), kiemelkedően tehetséges fiatalok bemutatásával. (A pályázatot a köznevelésben tanulók számára hirdetjük meg, tehát a felsőoktatásban tanulók sajnos ebben a pályázatban nem vehetnek részt.)
Egy pályázó intézmény legfeljebb három fiatal pályázati anyagát nyújthatja be. Minden egyes fiatal bemutatása önálló pályaműnek minősül.

  • Fődíj: 150 000 Ft ösztöndíj támogatás
  • Különdíj: 50 000 Ft ösztöndíj támogatás

A felhívásra beérkező pályaművek közül a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács a felkért szakmai zsűri mérlegelése alapján várhatóan 2 fődíjat és több különdíjat ad. A legjobb pályázókat a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) meghívja az EFOP 3.2.1-15-2016-00001 azonosítószámú Tehetségek Magyarországa kiemelt projekt, valamint a Nemzeti Tehetség Program hazai forrásai keretében 2021-ben meghirdetett tehetségsegítő programokba. A támogatást (fődíj esetén 3 hónapon keresztül, havi 50 000 Ft-os részletfizetéssel) közvetlenül utaljuk a támogatott fiatal, illetve törvényes képviselője részére. Az elnyert összeget a fiatal további szakmai fejlődésére kell fordítani.

Az NTT Felfedezettjeink pályázatát a Matehetsz írja ki és értékeli. A Felfedezettjeink pályázatának ösztöndíjra fordítható anyagi alapját a Matehetsz számára felajánlott állampolgári 1% adóforintok adják, ami a 2019-es felajánlások után közel 350 000 Ft. (A beérkező pályázatokat értékelők javaslatait figyelembe véve, a Matehetsz ezt az összeget egészíti ki egyéb forrásból.)

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:

  • A kitöltött pályázati adatlapot;
  • A Tehetségpont, Tehetségsegítő Tanács, illetve a Matehetsz tagszervezet képviselőjének ajánlását (az intézmény vagy szervezet vezetőjének cégszerű aláírásával, pdf dokumentum formájában– online csatolva);
  • A fiatal tehetségről készült jó minőségű fotót, melynek közléséhez az érintett tanuló (illetve törvényes képviselője) hozzájárult (jpg formátumban, max. 1 MB méretben);
  • A bemutatott fiatal által aláírt, beszkennelt adatkezelési nyilatkozatát.

A pályázatok benyújtásának módja és határideje:
A pályaműveket a Matehetsz online pályázati rendszerében lehet benyújtani 2020. november 25. és 2021. január 10. között.

A pályázat elbírálása:
Az elbírálásnál a szakmai tartalom mellett figyelembe vesszük a pályázó eddigi eredményeit, a jövőbeli céljait (melyeket a pályázati ösztöndíjjal elérni szeretne), valamint a családi és anyagi körülményeket. A díjazott és a további, a bírálók által magas színvonalúnak ítélt pályázatok megjelennek a Matehetsz honlapján és hírlevelében is. A nyertes fiatalokkal (törvényes képviselőjükkel) a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége szerződést köt. Az ösztöndíjat a pályázatban megjelölt fiatal (az ajánló intézménnyel egyetértésben) a tehetségének kibontakoztatása érdekében használhatja fel.

A pályázat ütemezése:
A pályázat meghirdetése: 2020. november 25.
A pályaművek benyújtásának határideje: 2021. január 10. 12.00 óra
A pályázó intézmények kiértesítése: 2021. február 12.
Díjátadó időpontja: Kárpát-medencei Tehetségnap, 2021. március 20.
A támogatásban részesült pályázók beszámolójának határideje: 2021. szeptember 30.

Korábbi Felfedezettjeink pályázatokról bővebben itt olvashat: http://tehetseg.hu/felfedezettjeink

Kérjük, hogy esetleges kérdéseivel, észrevételeivel forduljon Vörös Ágneshez a voros.agnes [at] tehetseg.hu címen.