Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Haáz Sándor - Bonis Bona életműdíj, 2014. március 25.

Haáz Sándor - zenetanár

Haáz Sándor zenetanár, karnagy. Székelyudvarhelyen látta meg a nap világát. 1978-ban végzett a Marosvásárhelyi Pedagógiai Főiskolán, majd a kolozsvári zeneakadémián zenepedagógiát tanult. A 23 éves fiatal tanár előbb énekelni, kottát olvasni, majd vonós és fúvós hangszereken való játékra tanította igen tehetséges fiatal tanulóit. Haáz Sándor a zene erejével tanít és nevel.

A művészet iránti fogékonysággal, képzőművészeti tehetséggel megáldott Haáz-családban ő volt az első, aki a zenében teljesítette ki képességeit, valósította meg a közösségeket érintő elképzeléseit. Szentegyháza és környéke nem tartozott a vokális és hangszeres képzés szempontjából kimagasló ismeretekkel bíró vidékek közé. Mára azonban a helyzet alapvetően megváltozott: sok-sok gyerek és fiatal tanult meg hangszeren játszani, zenei tudásukat az énekesek és zenészek is gyakori fellépéseiken kamatoztatják.

Haáz Sándor alapítója és több mint 3 évtizede vezetője a Szentegyházi Magyar Örökség Díjas együttesnek, a 140 fős Gyermekfilharmóniának. Évek óta szervezi a Homoródmenti népdalvetélkedőket, népdalversenyeket, a Fili zenei napokat, a bútorfestő táborokat, a prímásképző tánctáborokat, koncertkörutakat, az Őszi Hadjáratot.  Pedagógiai munkájának eredménye a Törpe daloskönyvek és a Hegedűiskola köteteinek kidolgozása.

Mert „Valóban szép nap az, amely egy-egy énekkel kezdődik vagy fejeződik be. Mert az ének, a hangszerrel eljátszott dallam szívünk melengetője, kedvcsináló és hangulatteremtő. A szálló nóta hozzánk tartozik, bennünk lakik, mégis bárkivel megosztható.”
Haáz Sándor zenei nevelő, hagyományőrző, értékmentő munkáját évtizedek óta töretlen erővel, hittel végzi. Hajtóereje a székely közösségi életnek, méltó nagykövete a magyar kultúrának.

Munkája elismeréseként a következő kitüntetésekben részesült:
1997 - Széchenyi Társaság Pro Cultura Hungarica Díj, 2001 - Julianus Alapítvány Díj, 2001 - Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Ezüstgyopár Díj, 2003 - Magyar Örökség Díj, Magyar Köztársaság Művelődési és Közoktatási Minisztérium Pro Cultura Hungarica-díj, 2004 - Udvarhelyszék Kultúrájáért Díj; 2009 - EMKE Díj.