Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Beszámoló a 2016-os Felfedezettjeinktől: Bencsik Blanka

2016. október 15.

18 éves - Zenta

2016. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács (NTT) pályázata - fődíj

Milyen területen hasznosítottad az ösztöndíjat?
 

A „Felfedezettjeink 2016” fődíja amellett, hogy megtiszteltetés, hatalmas segítség is volt számomra. Az ösztöndíjként kapott összeget sok területen, de teljes egészében a továbbtanulásom és a további eredményes jövőm biztosítása érdekében használtam fel. A nyelvtanulást emelném ki elsőként. Munkáim során többször is tapasztalnom kellett, hogy a tudomány nyelve az angol. Bármilyen munkához ezen a nyelven tudok szakirodalmat találni, az idegennyelv-ismeret lehetőséget tár elém külföldi tudományos konferenciák részvételében, arról nem is beszélve, hogy Magyarországon a legtöbb egyetemen a nyelvvizsga alapvető követelmény. Mindezeket tudván én is igyekszem ezt a nyelvet minél jobban elsajátítani, már évek óta tanulom, s az utóbbi évben pedig intenzíven készültem a nyelvvizsgára. Az ösztöndíj egy része a tavasztól kezdődően még most is tartó nyelvvizsga előkészítő órák, és a hamarosan elkövetkező nyelvvizsga költségeit tette ki. Szeretnék teljesen biztos lenni abban, hogy eredményesen tudok majd felvételizni az általam kiválasztott egyetemre, és, hogy meg tudok majd felelni a magas elvárásoknak. Emelt szintű érettségit szeretnék tenni, és a jó eredmény elérése érdekében előkészítő órákra fogok járni Szegedre. Ez esetben az ösztöndíj egy része a tanfolyamra és az utazási költségekre van félretéve. Míg az idei iskolaévben már inkább az érettségikre és a rohamosan közelgő egyetemre fektetek nagyobb hangsúlyt, addig a tavalyiban még sok versenyen vettem részt.

Hogyan telt az elmúlt bő fél éves tevékenységed? 

A 2016 márciusa óta eltelt időszakban szerzett eredményeim a kémia területén:

  • Természettudományos Konferencia, Nagyszalonta - 1. díj
  • Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny - dicséret
  • Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás - elismerés, utalvány
  • Genius Konferencia, Újvidék - 3. hely

A következő hónapokban még részt fogok venni a Nemzetközi Vegyészkonferencián Temesváron. A fent leírt versenyek/konferenciák mind igencsak távoli helyen zajlottak, s néhány közülük többszöri utazást igényelt a konzultáció végett. Az ösztöndíj az utazási költségek finanszírozásában segített.

Összegezve tehát, az ösztöndíjként kapott pénzösszeg egy része már fel lett használva, míg a másik része pontosan kitervezett célokra való elköltésre vár. Nem mindenkinek tűnik talán nagy szónak, de akár egy versenyre való elutazás is anyagi gondokat jelenthet. Az ösztöndíj nélkül nagy valószínűséggel a korábban leírtak nagyját nem tudtam volna teljesíteni, s az eredményeim és a tudásom 2016 márciusa óta nem gyarapodhatott volna. Így hát érthető, hogy az ösztöndíj számomra hatalmas segítség volt, s ezúton is szeretnék érte köszönetet mondani.