Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Ez a jövő tanulása!

2014. július 17.

Gyarmathy Évát az e-learninggel kapcsolatban kérdeztük.

Gyarmathy Éva pszichológus a MATEHETSZ négy e-learning tananyagának a kidolgozásában közvetlenül nem vett részt, ezért egy kicsit „bennfentesként”, de egy kicsit „kritikusként” is kérhettük a véleményét a megjelent munkákról, valamint az e-tanulásban rejlő lehetőségekről, és a további lehetséges szakmai lépésekről e téren.

Mitől lesz jó egy e-tananyag? Meg lehet fogalmazni ilyen általános elvárásokat?
A legfontosabb a tananyag önálló tanulásra való alkalmassága és interaktivitása. Vagyis nagyon jól szerkesztettnek kell lennie. Lehetőség szerint szabadon járkálhasson a felhasználó a különböző témák között. Kihagyhasson részeket, átugorhasson, majd visszatérhessen. Legyen sokféle mód a tanulásra: szöveg, ábra, média, feladatok, kitekintés. Az interaktivitás által megoldandó feladatokat kapjon, kérdésekre válaszolhasson a tanuló. Akár tesztelhesse a tudását minden következmény nélkül. Nagyon jó esetben arra is lehet módot adni, hogy tanulótársakkal megoszthassa a véleményét: fórum, chat szoba, tanulókör. Emellett a szakemberrel létesíthető online kapcsolat lehet a „csúcs”.

Általában kinek, milyen élethelyzetekben, milyen cél elérése érdekében alkalmas az e-tanulás módszere?
Mindenféle ismeretszerzésnek kiváló alapja. Például egy képzés előkészítése lehet, amikor bizonyos anyagrészeket már e-learning formában megtanulhatnak a résztvevők. Ez a jövő tanulása, tehát aki infokommunikációs eszközöket használ, annak jó az e-learning.

A tehetségszakmai képzésekben mi az a többlet, amit az e-tanulás nyújthat a hagyományosabb módokkal, az előadásokkal, tréningekkel és papír alapú képzési könyvekkel összevetve?
Az e-learning csak a tréninget nem váltja ki. A többi helyett tökéletesen használható. Persze csak a megfelelően elkészített e-learning. De hát ez így van mindennel. A rossz előadás, tréning és könyv semmire sem jó, sőt ártalmas is lehet.

Milyen széles az eszköztára egy jó e-tananyagnak?
Végtelen a lehetőség, hiszen rengeteg módszer van, amely a tanulást könnyűvé teszi. Persze az nem jó, ha egy tananyag túl sokféle módon kerül a felhasználó elé. Egy optimális választási lehetőségre, palettára van szüksége a tanulóknak.

Mi lehet a vegyes jellegű, blended learning módszer szerepe a tehetségszakmai képzésben? Kiknek lehet ez hasznos?
Az e-learning által a résztvevők szakemberré válnak, tudásuk lesz. Így a képzés vezetőjével való találkozás során már partnerként vehetnek részt a foglalkozásokon. Ezért is kerültem az "oktató" kifejezést. A jövőben a tanulás egyre jobban közös fejlődéssé válik. Magam mindig is nagyon sokat tanultam a tanítványaimtól, mert az interaktivitás által közösen dolgozzuk fel a témát.

A tehetségszakma "hús-vér" emberekkel, gyerekekkel, felnőttekkel foglalkozik; az e-learning ehhez képest praktikus, modern, ám kissé személytelen képzési formának tűnhet egy laikus szemével nézve -- vagy csak látszólagos ez az ellentmondás?
Csupán egy predigitális szemléletben ragadt laikus vagy akár nem laikus számára személytelen az e-learning. Mert bezzeg a könyv, az személyes? Könyvekből lehet "hús-vér" emberekkel, gyerekekkel stb. foglalkozni? Ha elektronikus, akkor személytelen? Amennyiben a tanulás interaktív, akkor messze túllépi egy könyv és különösen egy személytelen előadás lehetőségeit. A legkevésbé hatékony ugyanis az a képzés, ahol az előadó vetítve vagy nem vetítve, de elmondja a tutit, a hallgatóság pedig hallgat. Esetleg egy vizsgán vissza kell „böfögni” a hallottakat.

Bármely könyv, előadás, képzés akkor jó, ha hiteles, könnyen feldolgozható és használható tudást nyújt. A könyvekkel az a baj, hogy igen különböző a színvonaluk. Vannak kiválóak, de vannak olyanok, amelyek téves, elmaradott és/vagy feldolgozhatatlan információkat közvetítenek. Ha e-könyvben jelenik meg téves ismeret, akkor még hatékonyabban sikerülhet hamis irányba terelni a szakmát.

Az interjúnk előkészítése során kiderült: Gyarmathy Éva szerint eszköztárában a leggazdagabb a Tehetség piactérrel foglalkozó anyag.  Miért? Melyek a fő erényei?
Többféle feldolgozási lehetőséget ad. Nem egyszerűen e-könyv, hanem valóban a tanulást többféle módon lehetővé tevő eszköztárat biztosít. Egy kicsit szűkszavú, bővíthető lenne még egyéb témákkal, amik a Tehetség piactér területet érintik. Amúgy a most készülő nemzetközi Literacy Online Portálomon linket fogok tenni ehhez az anyaghoz, mert más kontextusban is jól használható.

A már megjelent anyagok érdekesek, hasznosak lehetnek azok számára is, akik csak beleolvasnának, érdeklődnek a témák iránt, de nem akarnak szisztematikus képzésben részt venni?
Éppen az az e-learning előnye, hogy sokféle szinten lehet használni. Az jelzi, hogy mennyire jó egy e-learning anyag, hogy milyen skálán mozog a potenciális felhasználók tudása és érdeklődése. Egy igazán jó e-learning megfogja a felhasználókat, és a kis érdeklődésből is nagyot növeszt, és ez által a kis tudást nagy tudássá teheti.

Milyen irányban érdemes a már megjelent anyagok tanulságait levonva továbbfejleszteni a MATEHETSZ e-learning kínálatát?
Akkor érdemes a MATEHETSZ-nek bármit e-kínálatába tenni, ha azt megfelelő szakmai kontroll mellett teszi. Ennek több szintje lehet. A témában járatos szakembereknek, de maguknak a tanulóknak a véleményét is keresni kell. Ha pedig kiderül, hogy egy anyag nem megfelelő, azt vagy át kell alakítani, vagy el kell tüntetni. Az a jó, hogy az infokommunikációs kultúra lehetővé teszi az öntisztulást is, mert közösségi teret teremt, ahol közösségi kontroll alakulhat ki.