Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Interaktív módon lekötni a diákok figyelmét, ez a cél

2013. december 11.

Sebőkné Orosz Katalinnal, a Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola megbízott igazgatójával beszélgettünk a Kutatók Éjszakájáról, természettudományos laboratóriumról, digitális tábláról és alternatív felnőttképzési programról.

Hogyan telik egy intézményvezető átlagos munkanapja?
Reggel 7 óra körül kezdek az iskolában, és ritka, amikor  megengedhetem magamnak, hogy délután 5 órakor hazamenjek, jellemzően este 7-ig az intézményben vagyok. A helyettesítések beosztása, az adatszolgáltatási kötelezettségek, a különböző programokba való bekapcsolódás szervezése és menedzselése mind az intézményvezető feladata. Most éppen közfoglalkoztatottaknak szóló képzési program indul az iskolában, mely decembertől márciusig tart, ehhez órarendet, új teremrendet készítünk négy csoport számára.
 
A Leövey Klára Gimnázium és Szakközépiskola 2003 óta az Európai Innovatív Iskolahálózat magyar csoportjának tagja. Mitől innovatív egy iskola?
A történet a ’80-as években kezdődött, amikor a Soros Alapítvány támogatásának köszönhetően kialakíthattunk egy nagyon komoly számítástechnikai gépparkot. Ekkor az ország legtöbb iskolájában ilyen még nem volt. Számunkra hamar rendelkezésre álltak az informatikai eszközök, így a tantestület az országos viszonylathoz képest nagyon korán elkezdte ezeket használni nem csupán számítástechnika órák keretében, hanem az oktatás egyéb területein, más szaktárgyak esetében is. Az Innovatív Iskolahálózat célkitűzése az volt, hogy olyan módszereket és szoftvereket fejlesszen ki, részben a mi közreműködésünkkel, melyek célja, hogy nem csupán informatika órán, hanem a szaktárgyak esetében is képesek legyünk interaktív módon lekötni a diákok figyelmét. A kihívás, hogy ebben a hihetetlen információ gazdag világban hogyan tudjuk a fiatalt úgy elvarázsolni, hogy közben a tananyag is a fejükbe kerüljön.
 
Ezek szerint ilyen típusú kezdeményezések már jóval a digitális táblák divatja előtt is léteztek?
Igen. Gimnáziumunk - 9 hazai iskola egyikeként - 2003 februárjában bekapcsolódott az European Schoolnet Celebrate projektjébe. A program célja az volt, hogy 11 európai ország intézményeinek bevonásával digitális tananyagokat fejlesszünk magyar és angol nyelven, majd ezeket az anyagokat kicseréltük egymás között és teszteltük a diákokon. Az e-learning tananyag letölthető volt iskolánk weboldaláról is, így a nagyközönség számára is hozzáférhetővé vált a tudás.
 
Mi a véleménye  digitális táblákról? A Leöveyben már csak ilyen eszközöket használnak?
Zömmel hagyományos tábláink vannak, az informatika tantermeink vannak felszerelve digitális táblákkal. A diákok nagyon szeretik, és értékelik, hogy játékos módon tanulhatnak.
 
2010-ben beindították „Digitális Középiskolájukat”. Mesélne erről?
Az intézményben felnőttoktatás is zajlik, és az volt a tapasztalatunk, hogy gyakran azért nem tudnak ezekbe az osztályokba belépni a felnőttek, mert számukra a többi kötelezettség mellett a heti 3 tényleges jelenlét túl sok. Ezért gondoltuk, hogy megpályázzuk ezt a programot, mely egy távoktatási rendszer. A tananyagok saját tanáraink által szerkesztve felkerülnek egy weboldalra, a tanár-diák közötti kommunikáció pedig Fórum segítségével akár este 10 órakor is megvalósulhat. Hetente egy kontaktnapon a kollégák személyesen is találkoznak a diákokkal, és válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Ennek a programnak a keretében olyanok is merik vállalni a képzést, akiknek szabad a késő estéjük, de a délutánjuk nem, mert dolgoznak. A fővárosban ilyen típusú felnőttképzési programot csak a Leövey működtet, de egyelőre országos szinten is kevés iskola kapcsolódott be a programba.
 
A természettudományos laboratóriumukat milyen forrásokból, hogyan alakították ki?
A labor egy TÁMOP-pályázat, az Öveges Program keretében valósult meg 300 millió forintos keretösszegből. A pályázaton a kerületi önkormányzat indult, és végül a mi intézményünkben épült meg két 20 fős természettudományos laboratórium. Azért a Leöveyben, mert nálunk korábban is létezett ilyen labor, és ekkor már hosszú ideje működtettünk nagy sikerrel természettudományos tagozatot. A korábbi szaktermünk egy jóval kisebb, kevéssé felszerelt, elavult eszközparkkal ellátott tér volt, de a tanári gárdának már jelentős rutint szerzett laborgyakorlatok vezetésében, így óriási öröm volt számunkra, hogy nálunk valósul meg a pályázat. Kollégáink dolgozták ki a pedagógusoknak szóló kézikönyvet és a diákoknak szóló feladatgyűjteményt, de a lektorálás is házon belül történt. Tehát nem csupán két jól felszerelt tanteremről, hanem hozzájuk kapcsolódó komoly pedagógiai programról is beszélhetünk.
 
A labort csak az intézmény tanulói használhatják?
Nem. A kerületből 12 iskolával és egy vidéki intézménnyel is van együttműködésünk, az ő diákjaik gyakran jönnek hozzánk laborgyakorlatra. A kísérlet-kínálatunk jóval nagyobb, mint ami egy iskolai évbe belefér, így a kollégák maguk döntik el, hogy mit végeznek el a diákokkal.  A labort klasszikus órarendi keretben a saját diákjaink használják, a természettudományos tagozat diákjai két éven át heti 2 órában természettudományi laboratóriumi gyakorlatok órán vesznek részt, a külsős iskolák számára pedig órarend keretén belül vagy délutáni szakkör formájában van lehetőség kísérletezni. A vidéki partneriskola tanulóinak pedig projektnap keretében nyílik lehetőség a bekapcsolódásra.
 
Milyen programmal készültek a Kutatók Éjszakájára?
Három programot hirdettünk, két laborgyakorlatot, illetve egy tudománytörténeti előadást „Ennyit kellene tudnod... avagy Természet kontra Te” címmel. A „Mikroszkópos vizsgálatok biológiából (nem csak haladóknak)” című biológiás és a „Dallamos pirománia” című kémiás programokra annyi jelentkezés érkezett, hogy pillanatokon belül beteltek a helyek. Nagy öröm volt, hogy egészen kicsiktől felnőttekig mindenki nagy lehetőséget látott ebben, és rendkívül élvezte, hogy benézhetett a laborban folyó munkába. Szeretnénk jövőre is csatlakozni a programhoz.
 
Tanórákon kívül projektmunkákat is kezdményeznek és támogatnak.
Igen, a legtöbb tantárgyba beépítjük a projektmunkákat, ahol a gyerekek csoportokban maguk választanak témát, majd az eredményeiket közösen bemutatják. A tavaszi szünet előtt minden évben megrendezzük a Leövey Napokat, ilyenkor van a Tagozatok Napja is, amikor a diákok bemutatják miniprojektjeiket.
 
Kinek ajánlja, hogy a Leövey Gimnáziumot válassza?
Szinte bárkinek tudom ajánlani intézményünket. Nálunk nincsenek hagyományos osztályok, helyette 10 féle tagozattal várjuk a fiatalokat, igen széles palettával. Idegen nyelvi előkészítő osztályt indítunk angol és német nyelven, informatikai, természettudományos, médiás, drámás, rajzos, történelem és társadalomismeret tagozatokkal várjuk a diákokat.