Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Nem szeretnék meggondolatlanul választani

2013. augusztus 31.

Interjú a sokoldalúságról Ember Orsolyával.

Ember OrsolyaA Géniusz Felfedezetté választásod óta milyen újabb sikereket könyveltél el a tanulásban, zenében, sportban?
Megtiszteltetés volt számomra, hogy felterjesztettek a díjra, és ez már óriási siker volt. A díj az elmúlt évben nagy motivációként hatott rám. Tavaly a Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei Helyesírási versenyen megyei I. és Kárpát-medencei V. helyezést értem el, a Bendegúz NyelvÉSZ versenyen megyei I. és országos III. helyezett lettem, az Eötvös Megyei Fizikaverseny döntőjén I., a Fizika+ megyei versenyen szintén I. helyezést értem el. Megyei angol nyelvi versenyen I. helyezett, a Bolyai Matematikaverseny megyei döntőjén V. helyezett lettem. Az általános iskolai eredményeimért emlékplakettet kaptam ballagáskor. Idén a Kenguru Nyelvi és Országismereti Versenyen francia nyelvből megyei II., angol nyelvből megyei IV. helyezést értem el. Az Irinyi János Országos Kémiaverseny megyei döntőjén I. helyezett, a Curie Kémia Emlékverseny területi döntőjén II. helyezett lettem. Az Implom József Helyesírási Verseny megyei fordulóján I., az országos döntőn XII. helyezést értem el.

A "felfedezetté" válásodhoz az esetedben is nagyban hozzájárult a sokoldalúságod – az elmúlt évben is megmaradt ez a szerteágazó érdeklődésed?
Igen, idén is több tantárgyból indultam tanulmányi versenyeken, többek között magyar nyelvből, kémiából, fizikából és matematikából. Folytatom a hegedülést és a kórusban való éneklést is, mert a zene feltölt energiával. Jelenleg a szolnoki Verseghy Ferenc Gimnázium matematika speciális tantervű osztályának tanulója vagyok. Idén tavasszal szeretnék középfokon nyelvvizsgázni angol nyelvből. A versenyzést természetesen továbbra is folytatni fogom, de több hangsúlyt fektetek a kedvenc tantárgyaimra.

Mi áll majd a névjegyeden mondjuk tíz év múlva?
Nem tudom, még nem döntöttem el, hogy pontosan mivel szeretnék foglalkozni. Mindenképpen természettudományos tárggyal szeretnék továbbtanulni, elsősorban fizikával vagy matematikával. Több tantárgy is érdekel, ezért nehéz a döntés. Egyre inkább vonzanak a reáltárgyak, de egyelőre nem szeretném leszűkíteni az érdeklődési körömet egyetlen területre. Minél tovább szeretnék egyszerre foglalkozni az összes kedvenc tantárgyammal. Tudom, hogy egy idő után ki kell választanom egy vagy kettő olyan területet, amire a legtöbb energiámat fordítom, egyelőre azonban egyformán érdekelnek. Nem szeretnék meggondolatlanul választani, inkább még várok a döntéssel.

Korábban kedvencedként szinte az összes tantárgyat felsoroltad, a magyartól a reáltárgyakig -- melyikben milyen szépséget találsz? Tudnál említeni néhány példát?
Mostanában a kedvenc tantárgyaim a kémia, a fizika, a matematika és a magyar nyelv. A kémiát, a matematikát és a fizikát azért szeretem, mert a természettudományok rávilágítanak a természet csodáira, felfedik a dolgok működését. Jobban megismerhetjük a minket körülvevő világot, és ezt nagyon izgalmasnak találom.  A magyar nyelv tele van szépséggel. Nagyon szeretek olvasni, és fontosnak tartom a magyar nyelv ápolását. A nyelv megőrzésének legfontosabb formája az igényes és helyes beszéd, ezért minél többet kell foglalkoznunk vele.

Ki jelenleg a legfontosabb, legkedvesebb tanárod, mentorod?
Nem tudnám egyetlen tanár nevét kiemelni, hiszen sokan támogatnak. Osztályfőnököm, Lapu Béla tanár úr fizikából és matematikából, Nagyné Matolcsi Éva tanárnő magyar nyelvből, Pogányné Balázs Zsuzsanna tanárnő kémiából készítenek fel a versenyekre, ők gyakran tanórán kívül is foglalkoznak velem és társaimmal.

Úgy tudom, több hangszeren is játszol, ugyanakkor kórusban is énekelsz - a hangszer inkább magányos, a kóruséneklés közösségi műfaj. Melyik áll közelebb Hozzád?
Szerepelni inkább a kórussal szeretek. Egy énekkarba tartozni nagy öröm, mert egy közösség része lehetek, együtt énekelhetek a barátaimmal, társaimmal. Májusban a kórussal Finnországba utazunk, egy ottani testvériskolát látogatunk meg, nyáron pedig énekkarunk lesz a házigazdája egy nemzetközi gyermekkórus-találkozónak. A hangszeres játék (főleg a hegedülés) szintén közel áll hozzám, mert megnyugtat és kifejezhetem vele az érzéseimet.

Jókedvűnek, kiegyensúlyozottnak írnak le tehetségsegítőid. Ért már valaha valamilyen kudarc egyáltalán?
Természetesen előfordult már, hogy valami nem úgy sikerült, mint ahogy terveztem, de ezt nem kudarcként élem meg, hanem tapasztalatszerzésként tekintek rá. Megismerem a saját gyengeségeimet, és megtudom, hogy mire kell több energiát fordítanom, így a következő alkalommal nagyobb eséllyel indulhatok a megmérettetésen.

Legközelebb hol és milyen keretek – pl. fellépés, koncert, tanulmányi verseny – között találkozhat a neveddel a nagyközönség?
Jelenleg az Irinyi János Országos Kémiaverseny döntőjére és a Mikola Sándor Fizikaverseny megyei fordulójára készülök.

Miként segíti munkádat, tanulásodat a családod?
Rengeteg támogatást kapok tőlük minden téren. Ők biztosítják számomra a szükséges érzelmi hátteret, bármilyen problémával fordulhatok hozzájuk, mindig számíthatok a segítségükre. Édesapám vegyészmérnök, édesanyám középiskolai tanár, és van egy tízéves húgom. Ha szükségem van rájuk, soha nem utasítanak vissza, nem odázzák el a segítséget. Biztos vagyok benne, hogy az óriási támogatásuk nélkül nem jutottam volna idáig.

És a barátaid?
Több mint tíz éve van két nagyon jó barátnőm, és az osztálytársaimmal is könnyen megtalálom a közös hangot. Gyakran találkozom a volt osztálytársaimmal is, akikkel megbeszéljük a mindennapok élményeit.

Ennyi hangszer, szereplés, sport, tantárgyi kedvenc mellett van még más hobbira is időd, igényed?
Ezek számomra nem jelentenek terhet, szívesen foglalkozom velük. Természetesen szükségem van olyan tevékenységekre, amik kikapcsolnak, feltöltenek. Nagyon szeretek olvasni, zenét hallgatni, a barátaimmal találkozni. 

Kapcsolódó személyek: