Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Rosszkor születtünk vagy jókor? A válság veszély vagy lehetőség?

2013. november 1.

Interjú Farkas Dezsővel a TEDx Konferencia kapcsán.

Farkas Dezső a Corvinus Egyetemen Alkalmazott Közgazdaságtan alapszakának elvégzése után a pénzügy mesterszakon folytatta tanulmányait. 2010-ben megalapította a Közgazdaságtudományi Kari Napokat, amely jelenleg az egyetem legnagyobb szakmai, kulturális és sportrendezvénye több mint 20 vállalat szponzorálásával. 2011-ben kijutott a 23. Nemzetközi Üzleti és Gazdasági Diákolimpiára Szentpétervárra, ahol Pénzügy szekcióban 6. helyezést ért el, az Üzleti Prezentációért pedig különdíjban részesült. 2012-ben bekerült a Bankárképző Mentorprogramba, ahol mentora Balogh Imre, az MKB Bank akkori vezérigazgató-helyettese volt. Jelenleg Nászai Annával közösen a november 23-i TEDx Konferenciára készül fel egy több hetes prezentációs tréning során. 

Hogyan telik egy átlagos munkanapod?
Jelenleg a Partnerkövető céginformációs rendszernél dolgozom értékesítési vezetőként. Elsősorban a cégekkel való kapcsolattartás, tárgyalások lebonyolítása és az új ügyfelek szerzése a feladatom, továbbá az értékesítési stratégia kidolgozása. Munka mellett nagyon szeretek focizni, a Vasasban futballozom és ha időm engedi, eljárok falmászni is. Nagyon szeretek olvasni és kulturális programokon részt venni.
 
Mi lesz a te láthatatlan történeted? 
Tavasszal írtam meg a diplomámat a Corvinus Egyetemen. Mikor elkezdtem az egyetemet, kitört a válság és ez végigkísérte tanulmányaimat. Majd munkakeresési időszakom során azzal a problémával szembesültem, hogy mindenki állította, most sokkal kevesebb eséllyel, rosszabb körülmények mellett futunk neki a nagyvilágnak. Így hát úgy döntöttem, hogy utánajárok. Rosszkor születtünk vagy jókor? A válság nekünk veszély vagy lehetőség? Átok vagy áldás? Felkerestem 12 nagybank 26 felsővezetőjét egy 1-1,5 órás mélyinterjú erejéig, hogy megtudjam a választ. Az előadásom során az itt megszerzett tapasztalatokról, a magam számára levont tanulságokról és különleges történetekről fogok mesélni.
 
Volt már alkalmad nagyobb közönségnek előadni?
Még az egyetemen elsős mesterszakosként felkértek, hogy mondjak diplomabeszédet, búcsúztassam el a végzős diákokat. Akkor először tartottam beszédet több mint 500 fő előtt. Hihetetlen élmény volt.
 
Milyen segítséget kaptál az egynapos TEDx tréningen? 
A tréningen betekintést nyertem abba, hogy egy rövid beszéd is milyen komoly felkészülést és háttérmunkát igényel. Megtudtuk, hogy miért fontos úgy összerakni a tartalmat, hogy az a közönség számára élvezhető legyen és közben értéket tudjunk átadni. Bombera Kriszta rávilágított arra, hogy miért olyan fontos belevinni érzelmeket és a saját személyiségedet az előadásba, hogyan teremtsünk kapcsolatot magunk és a nézőközönség között. És valóban, nem feltétlenül érdekli a másikat az, ami engem érdekel. 
 
Mi okozza neked a legnagyobb kihívást a felkészülés során?
A legnagyobb kihívás az idő. Nagyon örülök, hogy van a TEDx-re prezentációs tréning, a munkáimat úgy alakítom, hogy erre minden héten el tudjak járni. Dani, a trénerünk kíméletlenül csiszolgatja az előadásainkat.
 
Milyen konkrét gyakorlatokkal, feladatokkal készültök a tréning keretében a TEDx-re?
A kiválasztás után kérésre leírtam az előadásom egyoldalas összefoglalóját, majd a HVG székházban elő is adtam az általam kigondolt szöveget. Szörnyi Krisztával véglegesítettük a tartalmat, azóta prezentációs tréningre járok. Hasznossága vitathatatlan. A TEDx csapat egy része találkozik és prezentáljuk a trénernek és egymásnak az előadásunkat hetente egyszer, majd meghallgatjuk egymás véleményét. Így szemlélői lehetünk az önfejlődésünknek. Dani nagyon sok hasznos tanáccsal lát el minket, alapvetően eszünkbe sem jutna, mennyi mindenre szükséges figyelni egy nyilvános szereplésen.
 
Küzdesz-e lámpalázzal? 
Nem mondanám, hogy lámpalázas vagyok. A természetes izgalom bennem van az előadást illetően, de hiszem azt, hogy láthatatlan történetemmel olyan érdekes tanácsokat osztok majd meg másokkal, amelyek megfogadásával a hallgatóság formálhatja a jövőjét. 
 
Videó a TEDxYouth@Budapest kommunikációs tréningről