Akadálymentes verzió
Menü megnyitása

Termékből szolgáltatás

2014. január 27.

Nyerki Emillel beszélgettünk, aki speciális növénytermesztési eljárását fejlesztette tovább a "Gondolkodj üzletben!" műhelymunka alkalmával. 

2013 júniusában a MATEHETSZ Gondolkodj üzletben! címmel workshopot szervezett olyan tehetséges fiatalok számára, akiket érdekel a vállalkozások világa. A workshopon 28 tehetség vett részt, ők segítséget kaptak ötletük üzleti termékké vagy szolgáltatássá fejlesztésében. Fél évvel később Nyerki Emillel beszélgettünk, aki speciális növénytermesztési eljárását fejlesztette tovább a műhelymunka alkalmával. 
 
Honnan szereztél tudomást a Gondolkodj üzletben workshopról?
A workshop-felhívást a MATEHETSZ oldalán láttam meg, gondoltam a projektem esetleg alkalmas lehet arra, hogy egy ilyen foglalkozáson is megmutassam és megtanuljam, hogyan tudom eladni.
 
Milyen foglalkozásokon vettetek részt?
A programok jó része arra vezetett rá minket, hogy hogyan érdemes értékesíteni a termékeinket, szolgáltatásainkat, mik lehetnek a legnagyobb buktatók. Számomra a legérdekesebb az volt, amikor bemutattuk egymásnak, hogy mivel érkeztünk, így mindenki tudta értékelni a többiek ötletét. Sokan voltunk, sok látásmóddal, így nagyon ötletes eredmények alakultak ki a workshop végére.
 
Miért volt hasznos számodra a műhelymunka?
Először is, ami véleményem szerint közel a legfontosabb, hogy sok kapcsolattal lettem gazdagabb. Egy elég összetartó társaságot sikerült összehozni, ahol tanultunk egymástól és ezáltal is többek lettünk. Emellett hihetetlen élmény volt látni, hogy egy ilyen workshopon, ahol azt hittem, jórészt természettudósok és fiatal mérnökök lesznek, főleg művészek voltak. Az ő világlátásuk különbözik a mérnöki felfogástól, de a kreativitás mindkét szakma képviselőinek elengedhetetlen tulajdonsága.  
 
Milyen projektet vitték a workshopra?
Egy olyan speciális növénynövekedés-gyorsító eljárást fejlesztettem ki, amely kémiai kezelés és génmódosítás nélkül működik. Ennek lényege, hogy egy olyan mágneses elrendezést alkottunk meg kutatótársammal, ami egyszerűen alkalmazható minden gazdasági növényre. 
 
Mit láttál másként, újszerűen a műhelymunka után?
Azt, hogy az egész módszert nem termékként, az előkezelést végrehajtó gépek formájában kell eladni, hiszen ebben az esetben a "visszafelé mérnökség" (reversed engineering) módszerével könnyen koppintható, és hiába van szabadalmaztatva, de mégis könnyen kisajátítható. Helyette saját magunknak kell erre a technológiára üzemeket létrehoznunk, ahol szolgáltatásként lehet majd eladni a terméket.
 
Hol tartasz most, bő fél évvel az esemény után a terveid megvalósításában?
A program óta részt vettem több mezőgazdasági kísérletben, ahol találtunk olyan kukorica és napraforgó hibrideket, amelyek különösen jó eredményeket mutatnak. További kísérleteket is szeretnék még csinálni, de ez a jövő zenéje. Sajnos az egyetemre kerülés miatt ez a kutatási projekt elég erőteljesen lelassult, de szerencsére újak is elindultak. 
 
Milyen terveid, céljaid vannak a 2014-es évre?
Először is szeretném, hogy az egyetemi második félévem tanulmányi szempontból jobban sikerüljön. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetében kutatok, ezeket is szeretném minél magasabb szinten űzni. Szerencsére egy nagyon jó csapat tagja lehetek, így sikerült megtalálni az arany középutat a tanulmányok és a kutatás között. Ősszel szeretnék TDK-zni, és továbbjutni az országos fordulóba.