GlobalID: | JG 340 000 013 |
Kidolgozó: | Molnárné Ekker Rita |
Alkalmazók: | |
Indulás dátuma: | 2014 |
Kapcsolattartó: |
A program megvalósítása során arra törekedtünk, hogy az alapanyagok kiválasztását, a megfelelő helyen történő vásárlást, az ételek együtt készítését és együtt elfogyasztását szívesen, örömmel tegyék a gyerekek. Igyekeztünk megismertetni velük élelmiszereink, fűszereink, ételeink, étkezési szokásaink történelmi eredetét. Külön odafigyeltünk, hogy amiről beszélgetünk, azt lehetőségük legyen tapasztalással is megismerni: minden fűszert tapinthattak, kóstolhattak. Nem mindegy az sem, hogy az ételeket hogyan tálaljuk, milyen körülmények között fogyasztjuk el. Ezért a legegyszerűbb ételt is terített asztal mellett közösen fogyasztottuk el. Arra is figyeltünk, hogy a konyhai hulladék komposztálásáról is beszéljünk, mert nagyon fontos, hogy aki ezt megteheti, az éljen is ezzel a nagyon jó lehetőséggel.
Az elméleti foglalkozásokon megismerkedtünk a következőkkel: a konyha higiéniája, tisztasága, a szelektív hulladékgyűjtés fontossága, a komposztálás; a kulturált viselkedés közös étkezéseken, a terítés fontossága; a vendégvárás és vendéglátás az életünkben, a családok életében; a fűszerek eredete, története és sokoldalú felhasználása; a magyar konyha jellegzetes ételei, fűszerei; az élelmiszerek házilagos tárolása, különféle tartósítási módok.
A legnagyobb elismerés a program végén az volt, amikor a tanulók és a szülők arról érdeklődtek, hogy mikor lesz ilyen legközelebb.